20.10.2006. / 15:20

Autor: Ante Pavić

ZAGREB

Svjedokinja: "Zagorec je iz MORH -a odnio dvije torbe dragulja"

Snježana Šiprah, bivša tajnica Vladimira Zagorca, izjavila je u petak tijekom svojeg svjedočenja u postupku protiv Hrvoja Petrača i ostalih za otmicu Zagorčeva sina, da je Zagorec u vrijeme dok je obnašao dužnost pomoćnika ministra obrane od jednog trgovca oružjem preuzeo dvije torbe dragog kamenja koje je odlazeći s dužnosti uzeo iz sefa u Ministarstvu obrane. Dvije torbe dragulja Zagorcu je ostavio trgovac oružjem Josef Rothaichner, nakon što je za kupovinu raketnog sustava S-300 u Ministarstvu obrane 1993. ili 1994. dobio pet milijuna dolara, kazala je Šiprah. "O primanju dragog kamenja koje je Zagorec pospremio u sefu u svom uredu nije sastavljena nikakva dokumentacija, niti je o tome obaviješteno Ministarstvo financija. Postojanje dragulja nije dokumentirano niti u primopredajnoj dokumentaciji nakon smjene vlasti 2000. jer je dvije pilotske torbe s raznim dragim kamenjem u plombiranim plastičnim kutijicama Zagorec nešto ranije odnio iz ureda", kazala je bivša Zagorčeva suradnica. Petrač je na početku postupka koji se vodi protiv njega naveo niz nezakonitih transakcija koje je Zagorec navodno počinio tijekom obnašanja dužnosti. Šiprah je ustvrdila i da je bivši pomoćnik ministra sam s dobavljačima ugovarao cijene oružja, a potom uz dozvolu Ministarstva financija išao po novac u Privrednu banku.

O torbama s draguljima Zagorec je, kazala je Snježana Šiprah, obavijestio jedino tadašnjeg ravnatelja HIS-a Miroslava Tuđmana, a nakon smrti ministra obrane Gojka Šuška 1998. godine o dragom kamenju je u svom uredu razgovarao s Hrvojem Petračem. Petrač je ranije na sudu ustvrdio da ga je Zagorec pitao može li prodati drago kamenje vrijedno 17 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Govoreći o otmici maloljetnog Tomislava Zagorca u veljači 2004. godine Šiprah je ponovila većinu svog iskaza danog na prvom suđenju i rekla kako vjeruje da Hrvoje Petrač sa zločinom nije imao veze. Iznoseći svoje mišljenje o ubrojivosti navodnog organizatora otmice Ivana Matekovića sudski vještak Davor Zdunić je kazao kako Mateković najvjerojatnije ima PTSP, no da zbog toga nije bio neubrojiv, budući je organizirao akciju koja je zahtijevala visoku mentalnu sposobnost.

Vezane vijesti

Mesić: "Kirinova ostavka bila bi moralni čin"

Predsjednik Mesić na otvaranju Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma prokomentirao je rezultate istrage o tragediji na Kornatima. Još je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika