20.10.2006. / 16:42

Autor: Ante Pavić

GOSPODARSKI KRIMINAL

Kaznene prijave za Brodosplit

Splitska policija je Općinskom državnom odvjetništvu podnijela posebno izvješće protiv šestorice bivših članova Uprave Brodosplita i jedne odgovorne osobe Tehnološkog centra Split zbog više kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i sklapanja štetnih ugovora, čime su Brodosplit oštetili za oko 260 milijuna kuna, izvijestila je u petak na konferenciji za novinare glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj. Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta izvide su proveli po zahtjevu ODO-a, na temelju anonimne kaznene prijave podnesene potkraj prošle godine. Glasnogovornica Kraljević Gudelj na novinarsko je pitanje o povezanosti ove s aktualnom aferom u Brodosplitu, odgovorila kako se taj drugi postupak još vodi. Policija je objavila inicijale prijavljenih, a neslužbeno se doznaje da je, među ostalima, riječ o Milanu Senjanoviću, Frani Donadiniju, Predragu Čudini, Goranu Cvitaniću, Srđanu Kovaču i Nikši Ordulju iz Brodosplita te Anti Vukoviću iz Tehnološkog centra Split. Senjanović, Donadini, Čudina i Cvitanić prijavljeni su zbog sumnje da su tvrtkama, u vlasništvu grčkog brodovlasnika Spirosa Karnessisa, omogućavali privilegirani položaj prigodom zaključivanja ugovora o najmu brodova s opcijom kupnje po fiksnoj cijeni u vrijeme rasta cijena brodova na tržištu. Također i zbog ugovora o gradnji brodova s iznimno dugim rokom opcije kupnje još dvaju brodova, te prihvaćanjem značajnih modifikacija tih brodova koje u konačnici nisu naplaćene.

Navedenu četvoricu tereti se i za zaključenje ugovora o gradnji brodova, koji nisu građeni do tada nigdje u svijetu, po cijenama znatno nižim od onih koje su tražila druga brodogradilišta u Hrvatskoj. Kaznenog zakona na štetu Brodosplita, čime su grčkom brodovlasniku omogućili pribavljanje protupravne imovinske koristi u ukupnom iznosu od oko 185 milijuna kuna. Istim su izvješćem Čudina i Cvitanić prijavljeni i zbog sumnje da su zaključenjem ugovora s domaćim i stranim naručiteljima bez znanja i odobrenja Nadzornog odbora društva, mimo pravila ugovaranja, a za koje su znali da su štetni, počinili kazneno djelo sklapanja štetnih ugovora iz članka 294. Kaznenog zakona čime su Brodosplit oštetili za oko 71 milijun kuna. Čudina, Kovač i Ordulj te Vuković terete se i za sklapanje niza ugovora između Brodosplita i Tehnološkog centra za pružanje usluga i nabavu roba, uz grubo kršenje Zakona o javnoj nabavi, a koji su naplaćeni premda veći broj ugovora nije ili je djelomično izvršen, čime su Tehnološkom centru, na štetu Brodosplita priskrbili nepripadajuću materijalnu korist od 3.3 milijuna kuna.

Vezane vijesti

Vandoren pozvao na privatizaciju Brodosplita

Vandoren pozvao na privatizaciju Brodosplita

Voditelj Izaslanstva Europske unije u Hravtskoj Paul Vandoren danas je pozvao Vladu na potpisivanje sporazuma o privatizaciji splitskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika