21.10.2006. / 13:04

Autor: Goran Jurić

SVIJET

Putin obećao energiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin uvjerio je europske čelnike da će Rusija biti pouzdan dobavljač plina i goriva za Europsku Uniju. Na sastanku čelnika Europske Unije u Finskoj Putin je zagarantirao stabilnu opskrbu energenata koja je brinula Europu zbog Ruske politike zabrane stranih ulaganja u njihove velike izvore energije. Predsjednik Europske Komisije, Jose Manuel Barroso, izjavio je da Rusija treba Europu isto koliko i Europa Rusiju, te da obadvije strane moraju prihvatiti ovu međusobnu ovisnost i iskoristiti ju na najbolji mogući način.

No, iako Rusija treba Europska ulaganja kako bi mogli zadovoljiti Europske potrebe za opskrbom energije, čini se da je Rusija ipak u malenoj prednosti. Europska Unija trenutno pokriva čak četvrtinu svojih potreba za plinom i naftom iz Rusije, a dotični udio će u slijedećim godinama i narasti. Europu najviše brine nedavna odluka Rusije da pokrenu nove pogone bez stranih ulaganja. Taj projekt ugrozio bi projekt na Pacifičkoj obali koji vodi Anglo-Nizozemski div Shell. Putin je pokušao objasniti da nedavne promjene u ruskom zakonodavstvu imaju za cilj poboljšati uvijete za strana ulaganja u zemlji, a ne otežati ih. Odluku o samostalnom ulasku u novi projekt objasnio je nedostatkom zadovoljavajućih ponuda stranih investitora.

Osim „veleprodaje“ energenata ruske kompanije pokušavaju se ugurati i u tržišni segment prodaje energenata krajnjim potrošačima Europske Unije, a zakoni o liberalizaciji tržišta u Europskoj Uniji stvaraju veliki pritisak na nekadašnje državne monopoliste.

Vezane vijesti

Od danas sve nove zgrade moraju imati energetski certifikat

Od danas sve nove zgrade moraju imati energetski certifikat

Zna li se da u Hrvatskoj najviše energije, 42 posto, troši sektor zgradarstva, pozitivno je što će od danas, 10. veljače, sve nove zgrade morati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika