21.10.2006. / 14:23

Autor: Ana Kirin

SJEVERNA KOREJA

Rice i u Moskvi traži potporu za sankcije

Condoleezza Rice će se u subotu u Moskvi sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom, šefom diplomacije Sergejom Lavrovim i ministrom obrane Sergejom Ivanovim kako bi doznala koliko razumijevanja ruski dužnosnici imaju za američku politiku prema Sjevernoj Koreji

Posjetom Moskvi, američka državna tajnica Condoleezza Rice nastavlja turneju u kojoj traži potporu za sankcije Sjevernoj Koreji zbog izvođenja nuklearnog pokusa. Nakon njezina odlaska iz Azije i izvješća da će se Sjeverna Koreja suzdržati od novih pokusa, kriza polako popušta. Rice će se u subotu u Moskvi sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom, šefom diplomacije Sergejom Lavrovim i ministrom obrane Sergejom Ivanovim kako bi doznala koliko razumijevanja ruski dužnosnici imaju za američku politiku prema Sjevernoj Koreji. Rusi su osudili sjevernokorejski nuklearni pokus, ali ne smatraju da je zbog njega svijet suočen s jasnom i izravnom opasnosti.

Američka državna tajnica na svojoj je azijskoj turneji proteklog tjedna dobila potporu za sankcije Vijeća sigurnosti UN-a protiv Sjeverne Koreje zbog izvođenja nuklearne probe 9. listopada. Premda je glavni sjevernokorejski pregovarač Kim Kye-gwan rekao da se Pjongjang nada povratku pregovorima, Rice smatra da još nije jasno je li nepredvidljiv komunistički režim ozbiljan kada je riječ o povratku za pregovarački stol.

Prema diplomatskom izvoru na koji se poziva južnokorejska agencija Yonhap, sjevernokorejski vođa Kim Jong-il je kineskom izaslaniku rekao da se ne planiraju novi nuklearni pokusi. Istu informaciju prenosi i japanska agencija Kyodo koja se poziva na svog ministra vanjskih poslova, no Taro Aso je priznao da ta informacija nije potvrđena. Posjet američke državne tajnice Tokiju, Seulu i Pekingu odvijao se, naime, uz špekulacije o tome da bi Sjeverna Koreja mogla izvesti novi atomski pokus, no Kim Kye-gwan potpuno je odbacio takvu mogućnost rekavši da su to 'drugi govorili'. 'Mi to nikad nismo rekli', bio je odlučan sjevernokorejski dužnosnik. Nije, međutim, propustio istaknuti da je nuklearna proba bila 'legitimno pravo Narodne Republike Koreje kao suverene države'.

Vezane vijesti

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Kina, Japan i Južna Koreja smatrat će neprihvatljivim treći sjevernokorejski nuklearni pokus koji će se po ocjeni stručnjaka dogoditi u bliskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika