23.10.2006. / 12:10

Autor: Marin Medić

IRAK

Raspad američke strategije

Internacionalni policajac je ubijen, a četiri američka vojnika ranjena. Ta svakodnevna vijest iz Iraka označava najkrvaviji mjesec za SAD, otkako je započet rat u Iraku.

Internacionalni policajac je ubijen, a četiri američka vojnika ranjena. Ta svakodnevna vijest iz Iraka označava najkrvaviji mjesec za SAD, otkako je započet rat u Iraku. Broj od 85 mrtvih vojnika samo u ovome mjesecu je najveći koju su Amerikanci imali od početka ove godine.

Valja naglasiti i da SAD svoje plaćenike i sigurnosne savjetnike u Iraku smatra „civilnim zaposlenicima“, te da njihove smrti ne ulaze u službene statistike gubitaka u toj zemlji. Statistike za broj poginulih irečkih vojnika i policajaca više niti nije dostupan, a službeni broj od 2791 mrtvih vojnika od početka sukoba doprinosi sve većoj nepopularnosti Busheve vlade i vrlo vjerojatnom porazu na dolazećim izborima u SAD-u.

Iz redova američkih dužnosnika sve češće dolaze riječi poput „greška“ i „bili smo arogantni i glupi“ kada se govori o dosadašnjem tijeku rata u Iraku. Shodno tome, analitičari upozoravaju da se retorika Busheve vlade okreće od „pobjede“ prema „izlaznoj strategiji“, što bi po mišljenju većine vojnih stručnjaka bila najveća pogreška te administracije do sada, koja bi mogla uroditi fragmentacijom Iraka i nastajanjem čak nekoliko fundamentalističkih država na tom području.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika