Objavljeno u Nacionalu br. 571, 2006-10-24

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Mrtva trka novinarskih ulizica

Franjo Maletić je u ponedjeljak dao ostavku. Sada već bivši predsjednik Uprave Vjesnika, u koji spada profitabilna tiskara i neprofitabilni dnevni list, skinuo si je s vrata veliku brigu. Taj mu posao u egzistencijalnom smislu nije ništa predstavljao, jer Maletić ima već niz godina dobro uhodanu izdavačku kuću. Posao u Vjesniku je preuzeo samo zato što ga je Sanader, s čijom je obitelji u vrlo dobrim odnosima, to molio. Franju poznam osobno vrlo dobro. Pametan čovjek, s prirodnim smislom za posao, velikih veza i poznanstava, visoke socijalne inteligencije, morao je na kraju “otpiliti” Sanadera i sve zajedno poslati do đavola. Drugoga rješenja nije imao, a neće ga imati ni bilo koji čovjek, koji imalo drži do svoga “ja”, dođe li kojim slučajem na Maletićevo mjesto. A sve je s tim nesretnim Vjesnikom moglo odavno drukčije završiti i danas takvih drama ne bi bilo a država bi u međuvremenu uštedjela oko 80 milijuna eura. Za tu sumu je moglo biti otvoreno tisuće radnih mjesta, a ovako je novac bačen u vjetar. Za to što se sada događa nije kriva samo Sanaderova vlada, već je to krivnja prethodne, Račanove vlade, koja je imala izvrsnu poziciju da već 2000. godine riješi tešku situaciju u tom poduzeću. Prvenstveno je za to kriva Željka Antunović, za vrijeme Račanove vlade kao potpredsjednica, zadužena i za medije.

U ožujku 2000. godine otišao sam do Račana, koji me je uputio Željki Antunović na razgovor. Željka me odmah primila u vladi i ja sam joj bez okolišanja rekao da smo spremni kao NCL Media Grupa kupiti dnevni list Vjesnik. Upozorio sam je ako to vlada ne učini u sljedeća dva mjeseca, kada se još može nešto učiniti u uređivačkom smislu na valu “demokratskih promjena” koje su trebali donijeti izbori 3. siječnja 2000., da će na kraju takva kriva politika uništiti sve. Dakle, osim samoga lista i tiskaru. To bi predstavljalo katastrofu za većinu izdavača koji koriste usluge te najmodernije i najveće tiskare u Hrvatskoj. Isto tako sam je upozorio da će bez takve radikalne promjene, Vjesnik raditi i dalje godišnji gubitak od najmanje 20 milijuna tadašnjih DEM koji će pokrivati država, te da će javnost s potpunim pravom nakon četiri godine pljunuti SDP, nakon što izgube izbore zbog takve glupave politike.

Meni draga Željkica, samo se nasmijala i rekla “Puki, ma nisi u pravu. Što će tebi Vjesnik. Ti bi od toga napravio žute novine. Izvući će se Vjesnik i bit će to sve O.K.” Tada sam shvatio da sam budala što sam uopće išao tražiti vladu da za svoj novac vadim njih iz gabule! I još mi se Željkica smije u lice. Vidim joj u očima sažaljenje i misao “Jadni Puki, on ništa ne razumije. Moram prema njemu biti blaga, da ga ne uvrijedim i povrijedim. Ne smijem mu dati do znanja niti jednom riječju, što mislim o njemu i njegovom prijedlogu.” A ja naivac došao s bankovnim jamstvom u džepu za cijeli posao, s točnim popisom svih zaposlenih i načinom zbrinjavanja cjelokupnog viška ljudi, novom koncepcijom lista, kadrovskim promjenama kao i pravnički do utančina, točno razrađenim načinom razdvajanja Vjesnika i Tiskare.

Smatrao sam da ima pametnih ljudi u vladi koji će shvatiti koliku im šansu pružam za rješavanje golemog problema. A šansu su imali samo zbog moje medijske vizije Hrvatske i ponekad neizmjerne dječačke ambicioznosti i naivnosti. Otišao sam iz Željkičina kabineta kao da me netko polio hladnom vodom. Rekao sam samome sebi, dok sam se spuštao stubištem na odlasku iz vlade - “Idiote, guraš se gdje ti nije mjesto i ponovo si precijenio pamet političara.” Tada sam shvatio da politčarima nije na prvom mjestu opće dobro, već jedino kako imati što manje problema u prvom mandatu da bi lakše osvojili svoj drugi mandat. Istu je grešku učinila i Sanaderova vlada, koja za razliku od Račanove nije imala veliki manevarski prostor. Ona je samo mogla ukinuti taj list koji ne valja ništa i nema više nikakva kredibiliteta, ili nastaviti i dalje tu skupu agoniju koja svaki mjesec stoji porezne obveznike nekoliko milijuna kuna. Ali koga za to briga, jer političarima je glavno da novinari ne budu nezadovoljni, naročito ako o njima ispisuju hvalospjeve i vire im iz tura. Ne zanima ih što nitko ne čita te novine, glavno je da oni o svojoj veličini mogu pročitati svaki dan nekoliko lijepih članaka i to još iz pera novinara i glavnog urednika kojeg su sami postavili. A takvih nema samo u Zagrebu, već diljem države. Velika je borba koji će se glavni urednik i novinar više uvući premijeru. Mislim da će na kraju pobjednika odrediti fotofiniš. Urednik Vjesnika ima veliku šansu pobijediti, ali isto tako i sigurnost da mu je ovo zadnje glavno uredničko mjesto u karijeri.

Odlazak Franje Maletića iz Vjesnika

Franjo MaletićFranjo MaletićIako je bivši direktor Vjesnika prijatelj obitelji Sanader, ipak od premijera nije dobio javnu podršku za pokušaj smanjenja broja zaposlenih u Vjesniku i pokušaj izlaska iz krize te tvrtke. Nevjerojatno je da Vlada ne želi da se smanji broj od 180 zaposlenika koji rade u listu koji se prodaje (i to većinom putem obvezne pretplate) u svega 5700 komada

Vezane vijesti

Mogli su mi barem reći 'hvala'

Mogli su mi barem reći 'hvala'

Nakon Mate Arlovića i Ljube Jurčića, Zoran Milanović odlučio se na novu tranšu "odstrela" stranačkih kapitalaca, pretpostavljajući im potpuno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika