24.10.2006. / 08:53

Autor: Ana Kirin

OSIJEK

Nakon davanja iskaza Glavaš pušten

Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku Mario Kovač donio je odluku po kojoj taj sud nije mjesno nadležan za provođenje istrage protiv Branimira Glavaša osumnjičenog za kaznenog djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, jer se za isto kazneno djelo protiv Glavaša već vodi kazneni postupak pred zagrebačkim Županijskim sudom

Branimir Glavaš u ponedjeljak je oko 22 sata stigao u Županijski sud u Osijeku, gdje je dao iskaz istražnom sucu Mariju Kovaču. Kovač je donio odluku po kojoj taj sud nije mjesno nadležan za provođenje istrage protiv Branimira Glavaša osumnjičenog za kaznenog djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, jer se za isto kazneno djelo protiv Glavaša već vodi kazneni postupak pred zagrebačkim Županijskim sudom. Zbog toga nije odlučivao o podnesenom istražnom zahtjevu i prijedlogu za pritvor, a Branimir Glavaš je oko pola sata nakon ponoći otišao iz zgrade Suda. Istražni sudac odbio je i prijedlog Županijskog državnog odvjetništva o zadržavanju osumnjičenika dok se ne donese odluka o pitanju mjesne nadležnosti.

"Sudac je obrazložio tu odluku time da je istražni zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku osumnjičio Branimira Glavaša i da mu je stavio na teret kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a za koje kazneno djelo se već vodi kazneni postupak pred Županijskom sudom u Zagrebu, dakle za istu vrstu kaznenog djela," istaknuo je glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac. Sudac je u odluci primijenio odredbe iz Zakona o primjeni Rimskog statuta te Zakona o kaznenom postupku koje govore da je nadležan onaj sud koji je pokrenuo postupak za neko kazneno djelo. Državno je odvjetništvo već najavilo žalbe na te odluke, a o njima će odlučivati Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku.

Na Županijskom sudu u Zagrebu protiv Glavaša se vodi kazneni postupak za ratni zločin u Osijeku u tzv. slučaju Fehir. Istražni sudac toga suda Zdenko Posavec u ponedjeljak je donio odluku o pritvoru Glavaša, a o skidanju zastupničkog imuniteta radi pritvora Sabor će odlučivati na sljedećoj sjednici. Novu istragu za ratni zločin u Osijeku, u tzv. slučaju "selotejp" predložilo je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku. U vezi s tim slučajem u ponedjeljak je na zahtjev Državnog odvjetništva RH Mandatno-imunitetno povjerenstvo Sabora Glavašu ukinulo zastupnički imunitet za eventualno pokretanje istrage i pritvor.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika