24.10.2006. / 13:34

Autor: Lucija Božić

RUANDA

Francuska pod istragom zbog genocida u Ruandi

Francuska je od strane državnih dužnosnika u Ruandi optužena da je bila suučesnik u ubijanju 800,000 ljudi

U Kigaliju, glavnom gradu Ruande, započela je istraga koja se bavi ulogom Francuske u genocidu koji se 1994. godine dogodio u Ruandi. Francuska je od strane ruandskih državnih dužnosnika optužena da je bila suučesnik u ubijanju 800.000 ljudi. Komisija cijenjenih Ruanđana saslušava svjedoke koji tvrde kako su francuski vojnici stacionirani u Ruandi dopustili ili čak ohrabrivali masakr naroda Hutu nad Tutsijima. Francuska negira da je imala ikakvu ulogu u genocidu koji se dogodio 1994.godine. Na saslušanju je 25 osoba koje su preživjeli genocid i koje tvrde kako su vidjele umiješanost Francuza. Komisija će odlučiti da li da ove optužbe za genocid prebaci na Međunarodni sud pravde.

Odluka komisije bit će donešena u roku od šest mjeseci. Ruandska vlada tvrdi da je francuska vojska obučavala i naoružala Hutue koji su masakrirali 800.000 Tutsija. Francuski vojnici su bili raspoređeni na području Ruande gdje se dogodio genocid pod mandatom Ujedinjenih naroda. Francuski vojni sud provodi posebnu istragu kako bi otkrili jesu li francuski vojnici sudjelovali u genocidu.

Vezane vijesti

Korporativna zafrikancija

Korporativna zafrikancija

Jill Richardson, pokretačica bloga o organskom uzgoju hrane La Vida Locavore, piše za AlterNet o novom planu zapadnih multinacionalnih korporacija za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika