25.10.2006. / 16:33

Autor: Nacionalova redakcija

MUZIČKA INDUSTRIJA

Probijena zaštita na Appleovom iTunesu

Probijanjem zaštitnog koda prekinut će se dominacija Appleovog iPoda

Poznati hacker Jon Lech Johansen tvrdi da je probio zaštitu koja je onemogućavala slušanje na iPodu glazbe koja nije kupljena preko Appleovog programa iTunes. Preko iTunesa Apple dominira legalnim tržištem skidanja muzike posjedujući 88 posto tržišta, dok se 60 posto te muzike sluša na njihovom mp3 playeru iPodu. Johansen je najavio da će program prodati proizvođačima mp3 playera preko svoje kompanije Duble Twist. "Apple nam može stvoriti određene probleme, no ne dovoljno da nas zaustavi", izjavila je glavna menadžerica Duble Twista Monique Farantzos, te dodala: "vjerujemo da imamo dobru zakonsku podlogu, naši odvjetnici su nam dali zeleno svjetlo za ovaj projekt".
Appleov sistem Fair play ograničava korištenje skinute glazbe, kupljena glazba se može seliti na samo pet kompjutera i preslušavati samo na Appleovom iPodu. Probijanjem zaštitnog koda mogla bi se prekinuti apsolutna dominacija iPoda, jednog od profitabilnijih Appleovih proizvoda.
Johansen svjetsku je slavu i nadimak DVD Jon stekao kad je sa 15 godina napisao program koji je probio zaštitni kod na DVD-u. Norveške vlasti su digle tužbu zbog tog programa, no sud ga je oslobodio ustvrdivši da je on imao pravo dekodirati DVD.

Vezane vijesti

Predstavljanje Soundwave Festivala u Vip Clubu

Predstavljanje Soundwave Festivala u Vip Clubu

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Soundwave Festival će se ovoga petka, 18.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika