26.10.2006. / 12:11

Autor: Martina Zeković

PARIZ

Zapaljena dva autobusa

Prema policijskim izvješćima, autobus koji je zapaljen u Nanterreu, napali su članovi bande, naoružani zapaljivom tekućinom

Dva su autobusa napadnuta u predgrađima Pariza uoči godišnjice nereda među imigrantskim zajednicama. U Nanterreu koji se nalazi sjeverozapadno od Pariza, oko 10 putnika pobjeglo je iz autobusa dok ga je maskirana mladež palila, izvijestila je policija. Sličan napad dogodio se u Bagnoletu, istočno od Pariza gdje je mladić prislonio pištolj na vozačevu glavu, dok su ostali palili autobus. Ministar obrane Michele Alliot-Marie optužio je mladež za pokušaj ubojstva u posljednjim incidentima. Izvještaj sigurnosnih službi koji je iscurio u francuske novine, navodi kako su uvjeti koji su prošle godine izazvali nerede, i dalje nepromijenjeni, a nekoliko je stotina mladih, uglavnom afričkog i sjevernoafričkog porijekla, marširalo u srijedu prema Narodnoj skupštini u Parizu kako bi vladi prezentirali listu žalbi. Tražili su poduzimanje akcija što se tiče diskriminacije, zapošljavanja i obučavanja mladih. "Mnogi ljudi ne vjeruju u ono što mi radimo. Oni ne razumiju potencijal", rekao je jedan od demonstranata Abdel Zahiri. "Rizik i nasilje postoje, ali i nada isto", dodao je.

Oko 9.000 auta zapaljeno je tijekom nereda prošle godine. Prema policijskim izvješćima, autobus koji je zapaljen u Nanterreu, napali su članovi bande, naoružani zapaljivom tekućinom. Autobusne linije u zoni Essonne, južno od Pariza, suspendirane su zbog straha od napada.

Zakon i red postali su glavne teme predsjedničkih izbora koji se održavaju sljedeće godine. Kandidati dviju najvećih stranaka obećali su čvrsto rješavanje kriminala. Ono o čemu se najmanje priča upravo su nezaposlenost mladih, socijalno otuđenje i rasna diskriminacija u siromašnim predgrađima Pariza.

Vezane vijesti

Pariško nebo zaparat će neboderi

Pariško nebo zaparat će neboderi

Pariz je arhitektonski jedinstven po svojim haussmanskim zgradama, Eiffelovu tornju, palačama i naherenim nizovima kuća. Takav se turistički odlično… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika