26.10.2006. / 13:11

Autor: Martina Zeković

EUROPSKA UNIJA

Bjelorus dobio nagradu za ljudska prava

Nagrada se dodjeljuje ljudima ili skupinama koje su napravile posebna postignuća na području ljudskih prava

Top nagrada Europske unije, Sakharova nagrada za ljudska prava, dodijeljena je bjeloruskom opozicijskom vođi Aleksandru Milinkeviču koji je u ožujku izgubio na predsjedničkim izborima od Aleksandra Lukašenka. Nagrada se dodjeljuje ljudima ili skupinama koje su napravile posebna postignuća na području ljudskih prava. Prijašnji dobitnici iste nagrade su Nelson Mandela i Kofi Annan, a 2004. godine nagrada je dodijeljena bjeloruskoj udruzi novinara.

Europska unija je nakon izbora nametnula sankcije Bjelorusiji, odredivši zabranu vize Lukašenku i njegovim glavnim sredstvima, te zamrzavajući sve posjede koje su imali na području EU. Službeni rezultati pokazuju da je Lukašenko dobio 83 posto glasova, a Milinkevič samo 6 posto. Dopisnici javljaju da je u to vrijeme Lukašenko imao iskrenu potporu naroda, naročito u ruralnim područjima, ali su njegova autoritarna politika kao i navodi o nekim glasačkim podvalama potakli ljutite proteste.

Milinkevič koji će dobiti ček na 50. 000 eura, izabran je od strane europskih premijera za Sakharovu nagradu. Drugi nominirani bili su sudionici kampanje za oslobođenje taoca u Kolumbiji i Ghassan Tueni, otac libanonske novinarke ubijene u napadu auto-bombom. Nagrada je dobila ime po Andreju Sakharovu, sovjetskom disidentu koji je umro 1989., nekoliko godina nakon što su mu ukinute restrikcije slobode kretanja.

Vezane vijesti

SP u hokeju: Favoriti bez greške

SP u hokeju: Favoriti bez greške

U utorak su na hokejaškom Svjetskom prvenstvu odigrana četiri susreta u kojima su favoriti upisivali sigurne bodove protiv objektivno slabijih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika