26.10.2006. / 13:46

Autor: Martina Zeković

AFGANISTAN

U NATO-ovoj akciji ubijeno 60 civila

Prema izvještajima je pogođeno nekoliko kuća pri čemu su poginuli civili

Mnoštvo je civila ubijeno tijekom NATO-ove operacije protiv talibanskih boraca u južnom Afganistanu. NATO tvrdi da pomaže afganistanskoj obrani u istraživanju izvještaja iz okruga Panjawayi u provinciji Kandahar prema kojima je u NATO-ovim napadima koji su započeli u utorak i nastavili se čitavu noć, poginulo 60 civila. Savez ima "vjerodostojne izvještaje" o nekim civilnim žrtvama, ali ne može potvrditi izvješća o 60 civilnih žrtava. Prema izvještajima je pogođeno nekoliko kuća pri čemu su poginuli civili. Mještani su izjavili za BBC da su tijela mnogih njihovih susjeda izvučena iz ruševina kuća. "Ovakve su se stvari dogodile već nekoliko puta, a oni samo kažu 'oprostite'. Kako je moguće nadoknaditi gubitak onima koji su izgubili sinove ili kćeri? Vlast i Savez rekli su obiteljima da u okolici više nema talibana. Ako nema više talibana, zašto su onda bombardirali područje?", izjavio je član kandaharskog Vijeća Bismallah Afghanmal.

Glasnogovornik NATO-ovih Međunarodnih snaga za podršku sigurnosti Maj Luke Knittig nije mogao potvrditi broj poginulih, ali je izjavio kako se "nažalost civili nađu upleteni u ovakve angažmane i dolazi do tragičnih posljedica. Mi tamo pomažemo afganistanskim vođama, letimo iznad tog područja kako bi procijenili situaciju".

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika