26.10.2006. / 17:35

Autor: Ante Pavić

HAAŠKI SUD

Žalbeno vijeće potvrdilo spajanje suđenja Gotovini, Markaču i Ademiju

Žalbeno vijeće Haaškog suda potvrdilo je odluku prvostupanjskog vijeća o spajanju postupka protiv generala Ante Gotovine s onim protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača u jedan postupak. Time se odbacuju sve osnove izvanrednih žalbi obrane, podnesenih u kolovozu. Tužiteljstvo ICTY-a predložilo je u veljači ove godine spajanje tih postupaka, a u srpnju je prvostupanjsko vijeće odobrilo taj zahtjev.

U odluci se žalbeno vijeće očitovalo i o mogućem sukobu interesa odvjetnika Čede Prodanovića, Jadranke Sloković i Miroslava Šeparovića na koji su se žalili Gotovinini branitelji. Oni su, naime, najavili mogućnost da pozovu Šeparovića, nekadašnjeg ministra pravosuđa, kao svjedoka u zajedničkom suđenju - u kojem je on ujedno i odvjetnik generalu Markaču, te mogućnost da se general Rahim Ademi, drugi branjenik odvjetničkog tima Prodanović-Sloković, pojavi kao svjedok u ovom procesu. Žalbeno je vijeće, podsjećajući da bi Šeparović prema navodima Gotovinine obrane mogao svjedočiti o nadležnosti ministarstava nad vojnim sudovima te navodnom utjecaju prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na pravosuđe, ocijenilo da bi njegovo svjedočenje bilo relevantno i nužno u obrani te da bi dovelo do sukoba interesa. Kodeks haških odvjetnika propisuje da odvjetnik, koji je nužan kao svjedok, ne može zastupati stranku u istom postupku. Stoga je žalbeno vijeće zaključilo da je takav sukob interesa 'temelj za Šeparovićev zahtjev za povlačenjem s braniteljske dužnosti generala Markača'. Vijeće je upozorilo na posljedice u slučaju da se Šeparović ne povuče iz predmeta, a koje se protežu od uskraćivanja prava zastupanja pred Haškim sudom do pokretanja postupka pred nacionalnom odvjetničkom komorom.

Žalbeno vijeće zaključilo je također da do sukoba interesa u obrani generala Čermaka može doći u slučaju da postupci protiv Čermaka u Haagu i Ademija u Hrvatskoj započnu i traju istodobno. Naime, obojica generala branjenici su odvjetničkog tima Prodanović-Sloković, a Vijeće je upozorilo da se u zastupanju generala Čermaka mogu se suočiti sa sukobom interesa u pogledu svoje obveze lojalnosti prema Ademiju - u slučaju da se pojavi potreba da iznesu argumente koji inkriminiraju Ademija kako bi obranili Čermaka, s obzirom na njihove međusobne odnose u zapovjednoj liniji. Vijeće podsjeća da dvoje odvjetnika imaju obvezu u potpunosti izvijestiti svoje klijente o opsegu sukoba interesa te nakon toga 'ili dobiti punu suglasnost dvoje klijenata da ih nastave predstavljati, pod uvjetom da takva suglasnost ne dovede do nepopravljivih posljedica za izvršenje pravde, ili zatražiti povlačenje iz jednog od tih dvaju predmeta'. Odvjetnica Sloković objasnila je za Hinu kako je odvjetnički tim takvu suglasnost već ranije pribavio i od Čermaka i od Ademija. Žalbeno vijeće ocijenilo je da potencijalni sukobi interesa postoje neovisno o tome da li su predmeti Gotovinu, Čermak i Markač spojeni ili ne.



Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika