27.10.2006. / 17:32

Autor: Martina Zeković

OSIJEK

Slučaj Glavaš vraćen Županijskom sudu u Osijeku

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku u petak je odbilo žalbu Županijskoga državnog odvjetništva u Osijeku da se osumnjičeniku Glavašu odredi zadržavanje

Županijski sud u Osijeku nadležan je za suđenje Branimiru Glavašu osumnjičenu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u tzv. slučaju "selotejp", odlučilo je u petak Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku. "Time je prihvaćena žalba osječkoga Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) i ukinuta odluka istražnog suca Marija Kovača, koji je osječki sud proglasio mjesno nenadležnim, i vraćen mu je predmet kao mjesno nadležnu sudu za daljnji postupak", izjavio je na konferenciji za novinare Miroslav Rožac, zamjenik predsjednika i glasnogovornik Županijskog suda.

U obrazloženju Izvanraspravnog vijeća "u konkretnu slučaju nije bilo mjesta primjeni odredaba čl. 12 st. 2 Zakona o primjeni Rimskog statuta, nego je trebalo primijeniti opće odredbe o mjesnoj nadležnosti iz Zakona o kaznenom postupku, jer je Osijek mjesto počinjenja kažnjiva djela", rekao je Rožac i dodao da činjenica da se protiv "istog osumnjičenika već vodi kazneni postupak pred Županijskim sudom u Zagrebu ne može biti predmet rasprave u tom žalbenom postupku, jer je to zapravo pitanje odlučivanja o spajanju kaznenih postupaka i to tek nakon donošenja rješenja o provedbi istrage u tom kaznenom predmetu na Županijskom sudu u Osijeku". Prijedlog za spajanje postupka u kojem se osumnjičenik tereti za povezanost s ubojstvima civila na obali Drave 1991., tzv. slučaj "selotejp", i za mučenje trojice i ubojstvo dvojice civila u jesen 1991. u Osijeku, tzv. slučaj "garaža", može donijeti istražni sudac Mario Kovač kad pokrene istražni postupak, i to kad istekne žalbeni rok osumnjičenika. O tomu gdje bi se tada vodio sudski postupak, ako se zagrebački i osječki sud ne uspiju dogovoriti, odlučuje Vrhovni sud, rekao je Rožac.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku u petak je odbilo žalbu Županijskoga državnog odvjetništva u Osijeku da se osumnjičeniku Glavašu odredi zadržavanje. Kao razlog navedeno je da se zadržavanje može odrediti samo 48 sati prije nego počne istraga i to samo ako je osumnjičenik uhićen i doveden a još nije podnesen istražni zahtjev. "Kako osumnjičenik Branimir Glavaš nije bio ni uhićen ni priveden, nego je došao sam, nisu se stekli zakonski uvjeti za donošenje rješenja o njegovu zadržavanju", rekao je Rožac.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika