27.10.2006. / 18:37

Autor: Martina Zeković

NJEMAČKA

Suspendirani vojnici s kontroverznih fotografija

RTL televizija prikazala je slike vojnika kako ljubi lubanju i okuplja lubanje na hrpu

Njemačka je suspendirala dvojicu vojnika povezanih sa fotografijama na kojima su njemačke snage pozirale s ljudskim lubanjama u Afganistanu. Četiri druga vojnika, koja više nisu u vojsci, također su podvrgnuti istrazi u vezi s fotografijama koje su šokirale Njemačku. Slike u objavljene u srijedu u popularnom dnevnom listu Bild. Od tada su se pojavile fotografije sličnog sadržaja, ali različitih incidenata. RTL televizija prikazala je slike vojnika kako ljubi lubanju i okuplja lubanje na hrpu.

Njemački ministar obrane Franz Josef Jung rekao je u petak da dvojica vojnika koji još služe vojsku, "više neće biti dio njemačke armije". Tužitelji smatraju da bi šestorica osumnjičenih mogla biti optužena za uznemiravanje mrtvih što znači zatvorsku kaznu do tri godine. Postoji bojazan da bi fotografije mogle dovesti do zategnutih odnosa ne samo s njemačkim trupama koje se nalaze u Afganistanu, već i čitavom NATO-ovom misijom u toj zemlju. "Ovakve slike sigurno će biti objavljene u islamskom svijetu te će biti korištene protiv nas od strane talibana i al-Qaedae", rekao je glasnogovornik glavne armije Saveza, Bernard Gertz. Časopis Bild navodi kako su se prve slike pojavile već 2003. kada je jedna fotografija prikazivala vojnika koji drži lubanju pokraj svojih genitalija, dok su drugi vojnici stavljali lubanje na haube svojih terenskih vozila.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika