28.10.2006. / 11:15

Autor: Martina Zeković

HRVATSKA

Pad prodaje dnevnih novina

Zabrinjava podatak da je u Hrvatskoj zabilježen pad prodaje dnevnih novina od čak 16,63 posto

Prema podacima Svjetske udruge novinskih izdavača WAN, ukupna prodana naklada dnevnih novina u svijetu 2005. godine dosegnula je vrtoglavu brojku od 439.519 milijuna primjeraka. Uključujući besplatne novine koje postaju pravi svjetski trend, onda se broj penje na čak 464.347 milijuna primjeraka dnevno. "Naklade uglavnom rastu u Aziji i Južnoj Americi dok su u opadanju u Europi i Sjevernoj Americi", rekao je donedavni predsjednik Hrvatske udruge novinskih izdavača Ante Gavranović. Na svjetskom tržištu prisutno je 7697 novinskih naslova s područja Južne Amerike, Afrike, Australije i Oceanije sa dugim periodama rasta.

Prema podacima koji su prikazani na svjetskom kongresu WAN-a, a o kojima je govorio i glavni direktor WAN-a Timothy Balding, u čak 14 zemalja EU u posljednjih sedam godina zabilježen je pad naklada dnevnih listova, najviše u Slovačkoj, Grčkoj, Portugalu, Nizozemskoj, Danskoj i Njemačkoj. Osjetan rast bilježi se u Sloveniji, Poljskoj i Češkoj. U Sloveniji, s potpuno drugačijim tipom pisanog novinarstva, u 2005. zabilježen rast od čak 19,44 posto. Zabrinjava podatak da je u Hrvatskoj u istom razdoblju zabilježen pad prodaje dnevnih novina od čak 16,63 posto.

Vezane vijesti

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Britanskog premijera Davida Camerona u idući četvrtak će saslušati povjerenstvo koje istražuje povezanost medija i vlasti, nakon skandala zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika