Objavljeno u Nacionalu br. 572, 2006-10-30

Autor: Vedrana Rudan

ZLOĆE I POVRĆE

Mona od Kolesterola

Frku oko kolesterola izmišljaju proizvođači lijekova i margarina, nema lošeg kolesterola, on ne izaziva aterosklerozu i srčani infarkt, stručnjaci koji drže predavanja o pogubnom kolesterolu plaćenici su farmaceutske industrije

Mislila sam da sam zdrava žena. Krenula sam na pregled jer plaćam privatno osiguranje. Znate sve o tome iz TV reklama. Besplatno nazoveš broj, ljubazan glas te pita što želiš i gdje to želiš, odlučila sam se za najveću riječku privatnu kliniku, krv, mokraća, ultrazvuk, mamografija, internistica... Prije ulaska u zgradu bila sam sretna žena obuzeta velikim planovima. Otputovat ću u Andaluziju i ubiti se bunuelosima, to su fritule punjene čokoladom i šlagom, u Zagrebu, u “Vinodolu“, pojest ću zapečene štrukle, u “Flores“ ću otići na najbolje pite u Hrvatskoj, za Božić krenuti u Beč na zahericu... Jasno vam je, bila sam žena opsjednuta lovom na životne radosti. U mojim godinama, aleluja, aleluja, muškarci me ne zanimaju, spoznaja da postoji život ispunjen kolačima a ne muškarcima veselje je koje me može dovesti do orgazma nakon kojeg im ne moram govoriti, srce, ti mi jesi drugi, ali ipak imaš najduži u Regiji. Želim reći, u onu sam kuću zdravlja ušla kao sretno biće. Kao kakvo biće sam izišla? To vas zanima jer niste najzdraviji? Ovo što ću vam sada ispričati, ovo vam govori žena bolesna od hiperkolesterolemije. To je prestrašna bolest, imaju je ljudi kojima je kolesterol 6,9 ili više od toga ili manje od toga. Zdravi ljudi imaju kolesterol 4 ili 3, ostali su na smrt osuđena bića. Njihovim krvnim žilama gmiže mast a njima teku zadnji dani. Osim, ako... Hiperkolesteroličari, to piše na papiru koji su mi dali u onoj kući, smiju piti obrano mlijeko, jesti svježi kravlji sir, u malim količinama, meso peradi bez kožice, osim patke i guske, bjelance od jaja, krumpir kuhan na vodi, avokado ni u ludilu. Od voća je sve dopušteno osim oraha, lješnjaka, badema...

Na rođendan bolesnik smije popiti crnu kavu i čašu mineralne, nikako u ustima topiti komadić čokolade. Kolačići ispunjeni marmeladom za dijabetičare troše se na Božić, palačinke jedu Hrvati samoubojice, Srbi, lučki radnici i domaće izdajice. Svi vlasnici kolesterotičnog tijela u sebe smiju u neograničenim količinama uvaljivati samo bosiljak, kim, timijan i mravinac. Nisam znala što je mravinac, pogledala sam u Anića. Mravinac, m, bot. Samonikla ljekovita i začinska biljka (Origanum vulgare) iz porodice usnača (Labiatae) sitnih metličastih cvatova; origano. Da sam onoga strašnog dana u onoj jezivoj kući dobila jedan papir, možda s vama ne bih razgovarala, dobila sam d v a papira. Drugi je za one koji boluju od hipertrigliceridemije. Mi jadnici moramo dovijeka jesti jogurt, tjedno tri bjelanjka, svježi kupus, jabuke i komadić crnog kruha namazanog marmeladom za dijabetičare. Kolače, banane, krumpir i rižu, meso, maslac, mlijeko, vino, pivo, žestoka pića i voćne sokove s dodatkom šećera smijemo gledati u spotu kojim se građani Republike Hrvatske pozivaju na otvorenje devedeset i šestog megamarketa. Vježbati, vježbati, vježbati... Mjesec dana trčala sam uz riječku zaobilaznicu, vozači mi nisu trubili, kako rekoh, s tim sam raščistila, ručak mi je bio kupus začinjen bosiljkom, večera, dva bjelanjka kuhana na vodi. Iduća je kontrola pokazala skok kolesterola na 7,9. Doktorica mi je rekla, igrate se životom, moram vam propisati lijek. Zapamtite, hiperkolesteroličari i hipergliceroličari piju lijekove dok su živi. Gospođo doktor, drhtao mi je glas, u želucu jogurt, čula sam da taj lijek ubija. Okruženi smo ubojicama, rekla je doktorica. A onda, sigurno ste od nekoga nekad čuli poznatu izreku, život piše romane.

Ušla sam u jednu zagrebačku knjižaru, tražila knjigu “Suicid za početnike“ a našla “Laž o kolesterolu“, autor Walter Hartenbach. Sto kuna koje su mi promijenile život! Njemački kardiokirurg i profesor Walter svojom mi je malom knjigom izmilovao dušu i tijelo. Stari Hartenbach tvrdi, ne postoje ni hipertriglicetoničari ni hiperkolesteroličari. Svu frku oko kolesterola izmislili su proizvođači lijekova i margarina, kolesterol je prijeko potreban za život, nema lošeg kolesterola, snižavanje kolesterola je često nepotrebno i štetno, kolesterol sam po sebi ne utječe na nastanak ateroskleroze i srčanog infarkta, znanstvena ispitivanja su lažna, stručnjaci koji okolo drže predavanja o pogubnom kolesterolu plaćenici su farmaceutske industrije. Prosječna vrijednost kolesterola za odrasle u čitavom svijetu je 6,5; dvadeset posto svjetskog stanovništva ima kolesterol 7,8; normalan je i onaj 9,1. Tako visok kolesterol nije znak bolesti nego vitalnosti. Ej, v i t a l n o s t i! Autor knjige se zaklinje da je hipoteza o kolesterolu kao uzročniku ateroskleroze b e s m i s l i c a.

Snižavanje kolesterola ravno je snižavanju tjelesne sposobnosti, laž o kolesterolu ugrožava narodno zdravlje, niska razina kolesterola oslabljuje funkcije stanica i obrambeni sustav, nema ni jednog dokaza da je snižavanje kolesterola opravdano, nedostatna opskrbljenost kolesterolom pospješuje nastanak raka. Ponovit ću, sve to piše u knjizi Waltera Hartenbacha “Laž o kolesterolu“, izdanje Erudita. Ovoga časa gledam u pržene svinjske kotlete a mene gledaju dva jaja na oko. Danas ću umrijeti od užitka. Dok jedem, znam buljiti u ženske časopise, volim čitati o vjenčanjima, raznježuju me fotografije jadničica u bijelim haljinama. Zašto im netko ne kaže istinu o kurcu i istinu o kolačima? Ali ponekad u tim tjednicima iziđe i nešto o znanstvenim istraživanjima. U Graciji, mom omiljenom štivu, naletjela sam na članak “Zašto je umrla Mona Liza“. Pogodili ste. Znanstvena ispitivanja pokazala su da je siroče, u svojoj trideset i sedmoj, skončalo od kolesterola. Još jučer ta bi me vijest bacila u bedaru. Danas, danas se samo lukavo, onako monalizovski smiješim dok mi se niz bradu iz palačinke cijedi smjesa koja nema veze s marmeladom za dijabetičare, ali ima s nutelom. Priznajte, uljepšala sam vam Dan mrtvih!email to:Vedrana Rudan

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika