02.11.2006. / 14:32

Autor: Martina Zeković

TISKOVNA KONFERENCIJA

Kraj obnove Zagrebačke katedrale

Projekt "Obnovimo lijepu našu Stepinčevu katedralu" sa ciljem završavanja obnove zagrebačke katedrale koja traje već 22 godine, osmišljen je kao akcija prikupljanja 50 milijuna kuna putem recikliranja PET ambalaže (plastičnih boca), limenki, stakla, metala i starog papira koje građani mogu ubacivati u posebne kontejnere s nazivom akcije. Kontejneri se nalaze na 10 lokacija u Zagrebu. Akcija počinje 2. studenog, a početkom 2007. godine trebala bi se proširiti postavljanjem novih kontejnera, najprije na području čitave zagrebačke županije, a zatim i Hrvatske. "Za ovako opsežne, dugotrajne i skupe radove nisu dovoljna sredstva današnjeg Ministarstva kulture, Gradskog poglavarstva i doprinosi građana, nego se mora pristupiti nekim 'alternativnim' načinima", rekao je mons. Vladimir Stanković, kustos katedrale Alojzija Stepinca i predsjednik Odbora za obnovu katedrale i dodao kako je u planu "katedrala bez skala do 2012. godine".

Svaka plastična boca koju građani ubace u kontejnere računat će se po cijeni od 50 lipa, a kilogram starog papira po cijeni od 40 lipa. Cijeli projekt bit će izveden u suradnji sa Konzumom koji na 50, odnosno 40 lipa svake donesene boce ili kilograma starog papira dodaje iznos od 14 lipa, Unijapapirom i poduzećem Kova koji preuzimaju odgovornost logistike projekta, te tvrtkom EP64 koja je projekt stručno osmislila. Akcija se odvija u dogovoru s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a uz potporu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Deset lokacija na kojima su postavljeni kontejneri s nazivom akcije, nalaze se kod crkve Sv. Terezije u Miramarskoj 92; crkve Sv. Katarine na Pantovčaku 85; Sv. Ivana Nepomuka u Stupniku, Sijačevo šetalište 2; Sv. Mateja u ulici sv. Mateja 31, katedrale Alojzija Stepinca na Kaptolu 31, crkve Blažene Djevice Marije Kraljicew Mira u Granešinskim Novakima, Novačka 169; crkve Presvetog Trojstva u Prečkom 50; Sv. Marka Križevčanina u Selskoj 91; te crkve Bezgrešnog začeće Blažene Djevice Marije u Mimari 67.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika