02.11.2006. / 15:41

Autor: Stjepan Marković

GRUZIJA

Rusija udvostručuje cijenu plina Gruziji

Rusija nastavlja gospodarski pritisak na Gruziju udvostročavanjem cijene plina

Ruski energetski gigant Gazprom udvostručit će cijenu plina Gruziji. Početkom sljedeće godine Gazprom će početi naplaćivati 230 umjesto dosadašnjih 110 dolara za 1000 kubnih metara. Ovaj potez je ocijenjen kao još jedan ruski pritisak na Gruziju. Ruske vlasti često koriste Gazprom, koji je u državnom vlasništvu, u političke svrhe i za pritiske. Prošle se godine na udaru našla Ukrajina nakon što je na izborima pobijedila zapadu naklonjena opozicija.

Čelnici Gazproma izjavili su da će prestati subvencionirati cijenu plina za bivše sovjetske republike te će im ubuduće naplaćivati oko 240 dolara za 1000 kubnih metara plina što je uobičajena cijena za zapadno europsko tržište. Gruzijski ministar gospodarstva izjavio je da nije iznenađen ruskim potezom te da su očekivali povećanje cijene.

Do zahlađivanja rusko-gruzijskih odnosa došlo je nakon što je 2004. godine za predsjednika Gruzije izabran zapadno orijentirani Mikhail Saakashvili. Sukob se zaoštrio nakon što je Gruzija uhitila i deportirala četiri ruska diplomata pod optužbom za špijunažu. Moskva je odgovorila uvođenjem gospodarskih sankcija, blokadom poštanskog i zračnog prometa kao i pritiskom na Gruzijce koji rade na području Rusije.

Vezane vijesti

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u utorak Rusiju i Kinu, saveznike Damaska, da "pridonesu rješavanju sukoba u Siriji. "Mislimo da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika