03.11.2006. / 06:57

Autor: Marin Medić

ZNANOST

Završni kolaps svjetskog ribolova

Do sredine stoljeća neće ostati gotovo ništa ribe u morima, zaključila je velika znanstvena studija. Zalihe su već kolabirale u gotovo jednoj trećini velikih lovišta, a stopa pada se povećava.

Pišući za Journal of Science, međunarodni tim znanstvenika je rekao da je pad ulova blisko povezan sa širim gubitkom morske biološke različitosti, no da bi veće korištenje zaštićenih zona moglo zaštititi postojeće zalihe.

"Način na koji koristimo oceane je da se nadamo i pretpostavljamo da će uvijek ostati druga vrsta koju ćemo moći iskorištavati nakon što u potpunosti uništimo trenutačnu,“ rekao je vođa projekta Boris Worm, sa sveučilišta Dalhousie u Kanadi.

"Pokušavamo reči da postoji konačan broj zaliha, te da smo već potrošili jednu trećinu, a neće nam trebati dugo da uništimo i ostatak.“

Istraživanje koje je do ovih podataka dovelo je ogromno, te uključuje znanstvenike s mnogih sveučilišta i instituta diljem Europe i obje Amerike. Do 2003, 29% lovnih područja je bilo u stanju kolapsa, definiranog kao pad na manje od 10% godišnjeg ulova. To je i razlog zašto veće i bolje mreže na najboljim brodovima do sada, s najnovijom tehnologijom pronalaženja ribe, ne daje bolje ribarske rezultate – prihod do ribarenja je pao 13% u periodu od 1994 do 2003.

Predviđa se da će i ostatak lovnih područja biti u kolapsu najkasnije do polovice stoljeća.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika