03.11.2006. / 11:09

Autor: Ana Kirin

ISTRAŽIVANJE

Bush najveća prijetnja svjetskom miru

U Velikoj Britaniji, koja je s Izraelom tradicionalno najčvršća saveznica Washingtona, 69 posto ispitanika misli da je politika koju SAD provodi od 2001. godine svijet učinila manje sigurnim mjestom. To mišljenje dijeli i većina Kanađana, Meksikanaca i Izraelaca

Anketa koju su zajedno proveli britanski Guardian, izraelski Haaretz, kanadski La Presse i Toronto Star te meksička Reforma pokazala je da Britanci u američkom predsjedniku Bushu vide najveću prijetnju svjetskom miru, veću i od sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong-ila. U Velikoj Britaniji, koja je s Izraelom tradicionalno najčvršća saveznica Washingtona, 69 posto ispitanika misli da je politika koju SAD provodi od 2001. godine svijet učinila manje sigurnim mjestom. To mišljenje dijeli i većina Kanađana i Meksikanaca. Što se Izraela tiče, ni tu SAD nije dobro prošao, premda s blažom ocjenom. Anketa je pokazala da 36 posto Izraelaca smatra da je američka politika pridonijela povećanju rizika od globalnog sukoba, 25 posto misli da je Bush učinio svijet sigurnijim, a 30 posto smatra da Bush nije donio veće promjene.

No, 59 posto Izraelaca podupire invaziju na Irak dok ih je 34 posto protiv. Na to su pitanje potpuno drukčije odgovorili ispitanici iz drugih zemalja. Oko 89 posto Meksikanaca, 73 posto Kanađana i 71 posto Britanaca smatra da nema opravdanja za invaziju na Irak.

Zbog slabosti američke vanjske politike, George W. Bush našao se u društvu Osame bin Ladena, Kim Il-jonga i iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. Štoviše, Busha se ispitanici boje više nego Kim Il-yonga ili Ahmadinedžada, dok mu jedino u sijanju strahu konkurira bin Laden. Bin Ladena se boji 87 posto Britanaca, a Busha 75 posto. Kim je "skupio" 69 posto glasova Britanaca a iranski vođa 62 posto.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika