03.11.2006. / 11:40

Autor: Stjepan Marković

PEKING

Sastanak predstavnika Kine i Afričkih zemalja

NA summitu se očekuje potpisivanje 2,500 uovora čime će se produbiti trgovinsko partnerstvo

Na summitu u Pekingu sastali se predstavnici Kine i 45 afričkih država. Glavne teme razgovora će biti trgovina i investicije, a očekuje se da će biti potpisano 2,500 poslovnih ugovora. Posljednjih godina Kina mnogo ulaže u odnose s afričkim državama, a njihova trgovinska razmjena 2005. godine iznosila je 242 milijarde kuna što je deseterostruko povećanje u deset godina. Kina u Afriku izvozi industrijske proizvode i investira u mnoge infrastrukturalne projekte koje zapadne zemlje drže nesigurnima, a iz Afrike uvozi rude i prijeko potrebnu naftu za svoju brzo rastuću ekonomiju.

Kritičari optužuju Kinu da svojim jeftinim izvozom uništava afričke proizvođače kao i za loš položaj afričkih radnika u kineskim tvrtkama. U Zambiji su u srpnju ove godine izbile demonstracije zbog lošeg postupanja kineske kompanije s rudarima dok su u Namibiji zabilježene nesuglasice oko isplate plaća.

Pristaše bliskih odnosa afričkih država s Kinom ističu da je Kina investirala diljem Afrike milijarde pomoći u jeftine kredite, izgradnju cesta, željeznica, luka, elektrana, telefonskih linija kao i ostale infrastrukture.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika