04.11.2006. / 11:15

Autor: Martina Zeković

IRAN

Prosvjedi ispred američke ambasade

Mnogi su srednjoškolci pušteni iz škola kako bi prisustvovali godišnjim demonstracijama ispred bivše ambasade

Tisuće Iranaca u subotu je uzvikivalo "smrt Americi" ispred zgrade američke ambasade u Teheranu na koju su studenti jurišali na ovaj dan 1979. godine, time prkoseći mogućim sankcijama za svoj nuklearni razvoj. Iran sebe vidi kao žrtvu agresivnog SAD-a koji nastoji pokoriti čitav Bliski istok i osvetiti se teheranskim islamskim vođama za rušenje šaha kojeg je podržavala Amerika, prije 27 godina. Washington želi ostvariti sankcije protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa, ali Rusija i Kina žele ublažiti UN-ovu rezoluciju. Iran kaže kako je njegov nuklearni program potpuno miroljubiv.

Mnogi su srednjoškolci pušteni iz škola kako bi prisustvovali godišnjim demonstracijama ispred bivše ambasade. Demonstranti su nosili transparente s natpisima "smrt Americi", "smrt Izraelu" i "Amerika je veliki Sotona". "Želimo udariti Ameriku u usta. Želimo reći Amerikancima i Britancima da ne znače ništa u usporedbi s iranskom moći", rekao je student Mohsen Abdullahi.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika