05.11.2006. / 11:53

Autor: Marin Medić

Bivši predsjednik Iraka Saddam Hussein je u nedjelju proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i osuđen na smrt vješanjem. Sud u Bagdadu ga je proglasio krivim za ulogu u ubojstvu 148 ljudi u šiitskom gradu Dujail u 1982. godini.

Saddamov polubrat Barzan al-Tikriti je isto tako osuđen na smrt, zajedno s bivšim vrhovnim sucem Awad Hame al-banderom. Bivši potpredsjednik Taha Yassin ramadam je osuđen na doživotni zatvor, a ostali osuđenici na 15 godišnje zatvorske kazne.

Saddam Hussein, obučen u svoje uobičajeno tamno odijelo i bijelu košulju, s Kuranom u ruci, je mirno došetao na čitanje presude, i sjeo bez vidljive nervoze. Sudac Rauf Abdel rahman je naredio Saddamu da ustane, što je bivši predsjednik odbio, primoravši sudske policajce da ga podignu.

Dok mu je sudac čitao presudu, Saddam je uzviknuo: "Allahu Akbar!“ Bog je velik, su riječi s kojima je taj bivši diktator dočekao vlastitu smrtnu presudu.

"Živio Irak! Živjeli Iračani! Dolje s izdajicama!“

Presuda je, bar naizgled, iznenadila Saddama, te je nastavio s govorom protiv američke okupacije Iraka i gubitka iračke slobode. Kada su Saddama odveli iz sudnice, smiješio se – pokazujući da presuda za njega vjerojatno i nije bila neočekivana, te da je napravio po što je i došao: održao govor.

Nakon objave presude, ulicama Bagdada je odjeknula slavljenička paljba, iako je grad pod 12-satnim policijskim satom. Sigurnost je pooštrena od jučer, u očekivanju presude Saddamu.

"To je pravda pobjednika,“ bile su riječi s kojima su presudu dočekali Saddamovi pristaše.

"Diktator? Da. Ali je bio Irački diktator.“

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika