06.11.2006. / 11:26

Autor: Martina Zeković

SMRTNA KAZNA

EU podijeljena oko Husseinove smrtne kazne

Danska, Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska i Švedska protive se presudi Saddamu Husseinu

Presuda o smrtnoj kazni Saddamu Husseinu podijelila je članice Europske unije oko teme temeljnih prava na život i oko toga je li pravedno da bivši irački vođa svoje zločine plati životom. "Europska unija konstantno je osuđivala sistematsko, prošireno i iznimno ozbiljno kršenje ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava koje je počinio režim Saddama Husseina", navodi se u priopćenju Finske, izdanom nakon odluke Bagdadskog suda u nedjelju. U priopćenju se također podsjeća na stav EU kojim se ona protivi smrtnoj kazni. "Europska unija protivi se smrtnoj kazni u svim slučajevima i okolnostima, te se ne bi trebala izvršavati". Danska, Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska i Švedska protive se presudi Saddamu Husseinu.

Britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett nije spominjala smrtnu kaznu kada je izjavila da "pozdravlja Husseinovo privođenje pravdi zbog njegovih zločina". Hussein koji je protestirao tijekom izricanja presude, osuđen je za zločine protiv čovječanstva zbog svoje uloge u naređivanju ubojstva 148 šiitskih seljaka u gradu Dujail 1982. godine. Presuda ne uključuje ostale dobro poznate zločine protiv Irana, iračkih Kurda i Kuvajta, koje je počinio tijekom svoje 24-godišnje vladavine.

Vezane vijesti

Nova snimka Saddamova tijela na internetu

Na internetu se pojavila nova snimka koja prikazuje tijelo Saddama Husseina na nosilima s ranom oko vrata, objavio je u utorak BBC na svojoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika