06.11.2006. / 11:32

Autor: Nina Tomljanović

EUROPSKA UNIJA

Procjena napretka Hrvatske stroža od očekivane

Temeljem neslužbenih izvora u izvješću o napretku Komisija konstatira kako niti jedna od zemalja jugoistočne Europe ne može računati na članstvo u kratkoročnom razdoblju, već se radi o dugoročnom razdoblju koje obuhvaća period od 3 do 5 godina i više

Europska komisija u srijedu će objaviti dva dokumenta koja su vrlo važna za hrvatsku europsku perspektivu. Riječ je o izvješću o napretku, koje Europska komisija svake godine priprema za sve zemlje kandidate (Hrvatska, Turska), kao i za potencijalne kandidate (BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija), te izvješću o strategiji daljnjeg širenja Unije.
Prijedlog strategije proširenja bit će temelj za raspravu sredinom prosinca. Temeljem neslužbenih izvora u izvješću o napretku Komisija konstatira kako niti jedna od zemalja jugoistočne Europe ne može računati na članstvo u kratkoročnom razdoblju, već se radi o dugoročnom razdoblju koje obuhvaća period od 3 do 5 godina i više.
”U Europskoj uniji, koja ne žuri s proširenjem, procjena napretka koji je Hrvatska učinila u pristupnim pregovorima bit će stroža nego se očekivalo”, piše francuski dnevnik spominjući hrvatske grijehe među kojima navodi "nedostatak entuzijazma u implementaciji manjinskih prava i kod pomoći povratku izbjeglica, nedovoljnu borbu protiv korupcije, nedostatke kod izbora sudaca, slobode kretanja kapitala i reformama tržišta”.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika