06.11.2006. / 14:38

Autor: Nina Tomljanović

ISTRAŽIVANJE

Hrvatska 69. na popisu korumpiranosti

Indeks percepcije korupcije 2006. složen je popis uspostavljen na temelju nekoliko anketa stručnjaka koji ocjenjuju korupciju u javnim sektorima 163 zemlje, što je dosad najveći broj obuhvaćenih zemalja od osnutka IPC-a 1995. godine

Premda je Hrvatska napredovala za jedno mjesto na popisu korumpiranosti za 2006. godinu i svrstana je na 69. mjesto s ocjenom 3,4. Indeks percepcije korupcije (IPC) u zemlji je ostao nepromijenjen u odnosu na prošlu godinu, pokazuje godišnje izvješće Međunarodne organizacije za borbu protiv korupcije Transparency Internationala.
Indeks percepcije korupcije 2006. složen je popis uspostavljen na temelju nekoliko anketa stručnjaka koji ocjenjuju korupciju u javnim sektorima 163 zemlje, što je dosad najveći broj obuhvaćenih zemalja od osnutka IPC-a 1995. godine. Popis svrstava zemlje na ljestvicu od ništice do deset, pri čemu najniža ocjena označava percepciju visoke korupcije a deset označava slabi stupanj korupcije.

Od država u susjedstvu, visoko 11. mjesto zauzela je Austrija, potom slijedi Mađarska na 41. te Italija na 45. mjestu. Od bivših jugoslavenskih republika najmanje je korupcije u Sloveniji s indeksom 6,4. Iza Hrvatske su Srbija na 90. mjestu, Bosna i Hercegovina na 93. te Makedonija na 105. Na samom vrhu ljstvice našle su se Finska, Island i Novi Zeland koji su prikupili najviše ocjene - 9,6. Sjedinjene Američke Države su jedna od zemalja u kojima se bilježi rast korupcije. Većina industrijskih zemalja dobila je relativno visoku ocjenu, no IT upozorava kako česti skandali u tim zemljama upozoravaju da problem korupcije nije prošlost.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika