06.11.2006. / 17:16

Autor: Ana Kirin

PRAVOSUĐE

Disciplinski postupak protiv odvjetnika Ane Magaš

Marka Marinovića je prijavio disciplinski tužitelj Hrvatske odvjetničke komore zbog sumnje da je u svojim istupima u javnosti prekršio odredbu o čuvanju odvjetničke tajne s mogućim posljedicama za završetak kaznenog progona protiv Ane Magaš, čime je počinio teže povrijede dužnosti i ugleda odvjetništva

Protiv zadarskog odvjetnika Marka Marinovića u ponedjeljak je unutar Hrvatske odvjetničke komore (HOK) pokrenut disciplinski postupak zbog sumnje da je medijskim istupima o bivšoj klijentici Ani Magaš prekršio odredbu o čuvanju odvjetničke tajne. Marinovića je prijavio disciplinski tužitelj HOK-a zbog sumnje da je u svojim istupima u javnosti prekršio odredbu o čuvanju odvjetničke tajne s mogućim posljedicama za završetak kaznenog progona protiv Ane Magaš, čime je počinio teže povrijede dužnosti i ugleda odvjetništva. Odvjetnik Marinović zastupao je Anu Magaš dok mu ona nije otkazala punomoć nakon što je na ponovljenom suđenju, u rujnu ove godine, za ubojstvo supruga nepravomoćno osuđena na osam godina zatvora.

Mediji su posljednjih dana objavili nekoliko Marinovićevih izjava u kojima tvrdi da njegova bivša klijentica nije bila žrtva obiteljskog nasilja te da je stvaranju takve slike u javnosti pridonio i on jer je to bilo u interesu obrane. Kazao je i da njegovo mišljenje o Ani Magaš, kada bi ga mogao iznositi, za nju "ne bi bilo povoljno". Te njegove izjave objavljene su nakon napisa da je od obitelji bivše klijentice za obranu dobio 38 tisuća eura. Odvjetnik pak tvrdi da je prema ranijem dogovoru obranu naplatio 15 tisuća eura, dok bi prema tarifi trošak iznosio gotovo pola milijuna kuna.

Prema Zakonu o odvjetništvu i Statutu HOK-a, prijavljen odvjetnik u roku 15 dana ima pravo očitovanja na optužbe nakon čega disciplinski tužitelj odlučuje o podizanju optužnice. Ako do to ga dođe, postupak vodi tročlani disciplinski sud, u pravilu iza zatvorenih vrata. Za teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva, za što se tereti Marinovića, može se izreći ukor, novčana kazna ili gubitak prava na obavljanje odvjetništva od šest mjeseci do 10 godina.

Vezane vijesti

Sin protiv majke

Odvjetnici Ane Magaš traže posebnog pravobranitelja za njezinog maloljetnog sina Lovru i tvrde da je njegova baka zakazala kao skrbnica jer ga je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika