Objavljeno u Nacionalu br. 573, 2006-11-07

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Kineski mitovi o potopu

Svijet nije vječan ako mu oduzmemo pravo na obnovu, koja je za Kineze uvijek povezana sa žrtvom Velike ribe, na koju nas podsjeća svaki zalogaj dok jedemo sirove riblje salate

Veljko BrbieriVeljko Brbieri Nema kontinenta, zemlje ili naroda koji ne vjeruje u barem jednu priču o mitskom potopu. Tako su stari Kinezi vjerovali barem u četiri. U sva četiri podjednako strasno, od jedne velike kineske pokrajine do druge. Razlikovali su se jedan od drugoga, premda podjednako zadivljuju snažnim i maštovitim pripovijedanjem.

Zapisano je u najstarijem da je Veliki Potop na zemlju navalio pobunjeni bog Gong Gong, Zajednički Rad, i to tako što je uskomešao sve vode i mora na svijetu i natjerao ih da napadnu samo božansko nebo. No vrhovni bog neba Zhuan Xu, Duboka Briga, s dvora sa svoje Zemaljske planine, koja je pridržavala svod, udario je na njega munje i Gong Gong se povukao zajedno s potopom koji je izazvao, a onda se pokorio starom gospodaru koji mu je oprostio pobunu, jer je vjerovao da je posljedica njegova ludila, i zaposlio ga u svom dvorcu gdje je morao za sve bogove i ljude raditi dan i noć. Druga priča pripovjeda kako je Velika Kornjača, vladarica voda i mora, napala zemlju potopom i plamenom, ali boginja Žena Gua, Sveti Kovač, rastalila je petobojni kozmički plamen i od njegove lave obnovila nebo i zemlju. Tada je Velikoj Kornjači odsjekla noge i svaku bacila na jednu stranu i tako obnovila strane svijeta koje je učvrstila pepelom sagorne trstike i šaša. Ona treća i možda najtužnija posvećena je prvom sinu glavnog boga Zhuan Xua,Velikoj Ribi, Gunu, koji je na nagovor manjih božanstava, a po zapovijedi svog oca, morao skršiti kaos na svijetu. Pa je u pomoć pozvao Svetu Sovu, Onu koja zna sve tajne neba, i Veliku Kornjaču, Onu koja zna sve tajne mora i voda, i one su zajedno s Velikom Ribom pohrlile u bitku protiv potopa. Uskoro se pokazalo da će svi njihovi napori biti uzaludni ako se ne domognu Dišućeg Tla koje je u tom trenutku bilo jedino sposobno spasiti poplavljeni svijet. Pa su Velika Riba i njegovi požrtvovni saveznici ukrali sveto tlo, ali to je razbjesnilo njegova oca Zhuan Xua koji ga je, ne mareći za potop, kao zadnjeg lopova osudio na smrt. Protjerao ga je na Pernatu Planinu koja je plutala iznad voda i tamo ga ubio i nakon smrti izložio da trune bog vatre, Para Koja Moli. No svemir se sažalio nad tužnom sudbinom jadnog Gue i nije dopustio da mu tijelo istrune, nego mu je, otvorivši trbuh velike ribe, podario potomka, snažnog Yua. On je odmah pozvao šamane i oni su mališanovu ocu udahnuli novi život u obliku Žutog Medvjeda koji će zavladati svim šumama na zemlji, ali tek kad su se vode potopa povukle. Četvrti kineski mit najsloženiji je i izravan je nastavak trećega, a Kinezi ga vežu uz Konfucijevo učenje o obnovi prirode. U njemu, nakon što je bio rođen iz trbuha svog oca Velike Ribe, snažni Yu, ili Otisak Zmajeve Kandže, dobiva dopuštenje svog djeda, vrhovnog boga Zhuan Xua ili Duboke Brige, da upotrijebi sveto Dišuće Tlo u borbi protiv potopa. I on ga je prosuo po površini voda i mora, a onda u novom tlu prokopao kanale koji su se svi slijevali u veliko jezero i od siline valova stiješnjenih voda sve ribe, svi podmorski zmajevi i zmije bili su zbrisani s lica zemlje, a ljudi i bogovi mogli su se iz svojih nastambi i špilja koje su prokopali na nebu i na zemlji vratiti u ovaj novi, cvjetajući svijet, jer mu je plodnost Dišućeg Tla ubrzo podarila stostruku snagu i vratila moć ponovnog rađanja.Četiri mita, četiri priče, koje upozoravaju iz davnina, da ni naš svijet nije vječan ako mu oduzmemo pravo na obnovu koja je u Kineza oduvijek bila vezana uz nesebičnu žrtvu Velike ribe, onu žrtvu na koju nas podsjeća svaki riblji zalogaj, posebno ako se radi o sirovim ribljim salatama.

Salata od sirove orade ili komarče
Očistite 1 komarču ili oradu od oko 1 kg pa filetirajte i odvojite meso s obje strane od svih kostiju i narežite ga zajedno s kožom u pravokutne trake. Potopite male filete u sok od 1 limuna i 1 naranče na 20 min. Izvadite iz marinade pa prostrite u zdjelu, pomješajte sa 20 dag malih koktel rajčica, 1 žlicom kapara, posolite, popaprite i podlijte žlicom umaka od soje i poškropite maslinovim uljem. Služite hladno.

Inćuni u limunu i kaparima
Očistite i filetirajte 1 kg inćuna, pa odvojite od kostiju i kralježnice s obje strane. Tada filete potopite u sok od 2 limuna na 20 min. Izvadite tada ribu i začinite sa 1 žlicom kapara, 1 ½ dl maslinova ulja, posolite i popaprite, pa služite dobro ohlađeno u hladioniku.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika