11.07.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

AUSTRALIJA

MJESEC ĆE U ROKU OD 15 GODINA POSTATI VAŽAN ENERGETSKI IZVOR

Mjesec će za 15 godina vjerojatno postati važan izvor energije jer je njegova kora bogata rijetkim izotopom Helijem 3, kojeg na zemlji ima tek u tragovima, rekao je Dr. Harrison Schimitt, član posade američke svemirske letjelice Apollo 17, koja je posljednja kročila na površinu Mjeseca. Helij 3 bi se, po njegovim riječima, koristio kao izvor čiste i bezopasne fuzijske nuklearne energije kada znanstvenici završe razvoj ovakvog tipa nuklearne elektrane. Ovakva energija je bezopasna jer se ne koristi cijepanjem atoma kao današnja, tako da ne može doći do eksplozije. Uz to je znatno efikasnija od fisijske energije, a izvor goriva je praktički beskonačan.
‘Ako se nastavi trend rasta populacije, Zemlja će do 2050. godine imati 10 do 12 milijardi stanovnika, koji će zbog rasta standarda imati velike potrebe za energijom, a Mjesec je savršen izvor’ – rekao je Schmitt.
Međunarodni sporazum o Svemiru iz 1967. godine zabranjuje svim državama uspostavljanje suvereniteta nad svemirskim tijelima, ali nigdje ne stoji da se zabranjuje iskorištavanje energetskih resursa , pa očekujem da će prvi rudari poletjeti na Mjesec za manje od 15 godina i da će to označiti početak zamjene fosilnih goriva fuzijskom nuklearnom energijom – zaključio je Schmitt.

Vezane vijesti

Mjesec će biti 51. američka država?

Mjesec će biti 51. američka država?

Prema nalogu svemirske agencije Sjedinjenih Američkih Država, kalifornijski znanstvenici, arhitekti i inženjeri su 1975. godine razvili koncept za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika