Objavljeno u Nacionalu br. 573, 2006-11-07

Autor: Berislav Jelinić

GASTRONOMSKI AMATERIZAM

Delfin u tanjuru Davora Butkovića

Davor Butković, gastronomski i politički komentator Jutarnjeg lista, u nedjelju, 29. listopada do suza je nasmijao gastronomske znalce koji su pročitali njegovu recenziju washingtonskih restorana. On je u Washingtonu proveo nekoliko dana za vrijeme posjeta hrvatskog premijera Ive Sanadera američkom predsjedniku Georgeu Bushu. Kad se vratio u Hrvatsku, napisao je opsežan tekst o tome koje je restorane ondje posjetio te što je u njima jeo i pio. Jutarnji list taj je tekst objavio 29. listopada, a u njemu je Butković napisao da je 19. listopada odlučio posjetiti restoran “Oceanaire“. Tamo ga je, kako se pohvalio, konobar odveo za isti stol za kojim je sjedio i lani, a uz to je kako je ustvrdio dobio "kraljevski tretman": “Oko mene su se vrtjela tri starija, uglađena i hiperprofesionalna konobara, koji su me nudili svim najživljim ribama što su im tog jutra stigle u kuhinju, uključujući i ekskluzivni kostarikanski mahi-mahi. Budući da ne mogu jesti delfine (mislim da je jesti delfine jednako kanibalski kao jesti pse ili majmune), odlučno sam odbio odrezak od mahi-mahija. Jedan od konobara uvjerio me da, ako se već gnušam delfina, obavezno moram probati divljeg lososa s Aljaske...“ Kad je pročitao taj dio Butkovićeva teksta, jedan je gastronomski znalac redakciji Nacionala objasnio zašto će ga od tog trenutka Davor Butković trajno asocirati na pojam skorojević vulgaris. Butkoviću je u “Oceanairu“ ponuđen odrezak mahi-mahi te su mu konobari vjerojatno rekli da je riječ o “dolphin fish“, a on je, kako je i napisao, bio uvjeren da mu nude odrezak od delfina. No mahi-mahi nema baš nikakve veze s delfinima sisavcima nego je to jedna vrsta ribe, koja se naziva i riba delfin, dorado ili lampuki. U restoranima se za tu ribu uvriježilo ime mahi-mahi upravo kako bi se izbjeglo brkanje s delfinima. Meso im je izvrsna okusa pa je postalo popularno u mnogim restoranima, ponekad kao zamjena za sabljarke. Prosječnom Hrvatu ti podaci vjerojatno nisu poznati, niti bi se zato tko trebao zabrinjavati. Međutim, to je svakako trebalo biti poznato nekomu tko pretendira da bude gastronomski stručnjak i kolumnist tiražnog dnevnog lista.email to:Berislav Jelinic

Vezane vijesti

Butković odbačen i prezren od sviju

Butković odbačen i prezren od sviju

Nekoliko dana nakon što se otkrilo da je Davor Butković, kolumnist Jutarnjeg lista, objavio nepostojeći intervju s premijerom Ivom Sanaderom, njegovi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika