Objavljeno u Nacionalu br. 573, 2006-11-07

Autor: Mislav Šimatović

PRVI ČOVJEK HYPA PRED ODLASKOM

'Nema razloga za promjene u Upravi Hypo banke'

HEINZ TRUSKALLER, predsjednik Uprave Hypo Alpe Adria banke, govori o najavljenim promjenama u menadžmentu te banke i svojoj mogućoj smjeni te obrazlaže poslovnu strategiju zbog koje se Hypo banka smatra gospodarom hrvatske obale

11 GODINA U HRVATSKOJ Heinz Truskaller u Hrvatskoj je od 1995., kada je postavljen za voditelja projekta osnivanja Hypo banke; prvi čovjek banke postao je 2001.11 GODINA U HRVATSKOJ Heinz Truskaller u Hrvatskoj je od 1995., kada je postavljen za voditelja projekta osnivanja Hypo banke; prvi čovjek banke postao je 2001. Heinz Truskaller, još uvijek aktualni predsjednik Uprave Hypo Alpe Adria banke, u ponedjeljak, 6. studenog, dao je intervju Nacionalu u povodu najavljenih promjena na čelu te austrijske banke u Hrvatskoj i nepotvrđenih informacija o njegovoj smjeni. Hypo banka, jedna od šest najvećih bankarskih grupacija u Austriji, početkom godine našla se u financijskom skandalu kada je otkriveno da banka ima gubitke iz prijašnjih godina u iznosu većem od 300 milijuna eura. Uslijedila je inspekcija austrijskih regulatornih tijela koja još traje, a izmijenjen je i menadžment banke. Dugogodišnji glavni izvršni direktor Wolfgang Kulterer premješten je u Nadzorni odbor, a Günter Striedinger, drugi čovjek član Uprave, napustio je banku. Kako Heinza Truskallera smatraju Striedingerovim kadrom, počelo se neslužbeno najavljivati da će i šef banke u Hrvatskoj napustiti svoju poziciju. Osim toga, Hypo banka spominjala se posljednjih tjedana u negativnom kontekstu u nekoliko odvojenih slučaja, među kojima je najpoznatiji smjena urednika i novinara Glasa Istre, koji su za to javno okrivili lobi povezan s Ivanom Jakovčićem i Hypo bankom.

NACIONAL: Koji su pravi razlozi najavljenih promjena u Upravi Hypo Alpe Adria banke? Na prijedlog Nadzornog odbora nedavno ste dobili suglasnost Hrvatske narodne banke za novi mandat na mjestu predsjednika Uprave.

- Točno je da je HNB na bankin prijedlog nedavno produljio mandate Igoru Kodžomanu i meni na dodatnih pet godina te ne postoje nikakvi materijalni ili službeno priopćeni razlozi za promjene u Upravi Hypo Alpe Adria banke. Banka je i ove godine iznimno uspješna i dinamična, a revidirani godišnji rezultati poslovanja pokazat će da bi se svi planovi opet trebali ostvariti. Ako do kraja ove godine zaista dođe do promjena u Upravi, razlozi bi mogli biti vezani isključivo uz određene promjene u Hypo Alpe-Adria-Bank Internationalu te uz eventualne različite procjene strategija Hypo banke u Hrvatskoj. Sva ostala nagađanja ne stoje.

NACIONAL: Je li vaša moguća smjena logičan slijed događaja nakon povlačenja Güntera Striedingera iz uprave matične kuće u Austriji, što je pak posljedica skandala zbog prikrivenih gubitaka od 328 milijuna eura iz 2004.?

- Tu ne vidim apsolutno nikakav logičan slijed događaja. Dovoditi nas u izravnu vezu s gubicima u Austriji apsolutno je pogrešno. Baš naprotiv, kako bi se moglo nastaviti planiranje izlaska Hypo grupe na burzu, vrlo je važno osigurati što uspješnije poslovanje svih podružnica, a posebice u Hrvatskoj.

Redovite kontrole

NACIONAL: Vezano uz gubitke u vašoj matičnoj kući, austrijska Agencija za nadzor financijskog tržišta zatražila je od HNB-a i Hanfe provjeru poslovanja u hrvatskoj podružnici Hypo grupacije. Koliko taj slučaj može utjecati na ugled Hypo Alpe Adria banke u Hrvatskoj?

- Nisam znao da se takva kontrola negdje službeno najavljuje, ali nije mi problem otvoreno odgovoriti čak i na takvo pitanje. To što nas ovlaštene institucije redovito kontroliraju za nas je uobičajena pojava i ovo nije prvi put, a zasigurno niti posljednji, da se takva kontrola provodi. Austrijska regulatorna tijela takvu podršku ne traže samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama, a zasigurno i u drugim bankama. S obzirom na zajedničke propise u Europskoj uniji, to će ionako biti uobičajeno. Austrijska regulatorna tijela već su nas posjetila prije nešto više od godinu dana. Za njih je razumijevanje aktivnosti u Hrvatskoj vrlo važno jer smo mi jedna od najvažnijih sastavnica Hypo grupe. Ta kontrola stoga zasigurno neće utjecati na imidž banke jer ne očekujemo ništa novo što kontrolnim ustanovama i nama samima već nije poznato.

NACIONAL: Je li opravdan zahtjev austrijske stranke Zelenih da se ispita navodno sumnjivo kreditiranje hotelske grupacije Gorana Štroka i turističkog naselja Skipper Residence?

HYPO BANKA jedan je od glavnih sponzora hrvatske skijaške reprezentacije; na slici sa Srećkom Ferenčakom i Janicom KostelićHYPO BANKA jedan je od glavnih sponzora hrvatske skijaške reprezentacije; na slici sa Srećkom Ferenčakom i Janicom Kostelić- Svatko može zahtijevati što god želi, a mi ćemo uvijek dati prave odgovore u skladu s bankovnom tajnom. Načelno, banka ne može objavljivati podatke o klijentu ako joj dotični klijent za to ne da dopuštenje. Kao tvrtka Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. možemo davati podatke isključivo o svom poslovanju, a nikako o poslovanju cijele Hypo grupe. Ponosni smo na svoj angažman u financiranju turističkih projekata. Primjerice, u našem časopisu Hypo Times, među ostalim klijentima, bili su ponosno predstavljeni i Štrokovi hoteli. Siguran sam da bez angažmana Hypo banke, primjerice u Dubrovniku, Istri i drugim mjestima na obali, brz oporavak turizma u Hrvatskoj ne bi bio moguć.

Zanimljivo tržište u Hrvatskoj

NACIONAL: Hoće li Hypo Alpe Adria banka nakon kadrovskih promjena u Austriji i Hrvatskoj nastaviti sa svojom specifičnom poslovnom orijentacijom prema nekretninama i stjecanju vlasništva nad tvrtkama?

- Ponavljam, isključivo mogu govoriti u ime Hypo banke u Hrvatskoj. Naš glavni cilj nikada nije bio stjecanje vlasništva nad nekretninama i tvrtkama. Određene nekretnine morali smo preuzeti samo onda kada klijent nije mogao podmirivati svoja dugovanja iz redovnog poslovanja i u tim smo rijetkim slučajevima, većinom zajedno s klijentom, pokušavali naći rješenje, odnosno prikupiti novi kapital prodajom cijele ili jednog dijela nekretnine. To je uobičajeni postupak u svim bankama koje prakticiraju financiranje uz hipoteku kao instrument osiguranja. Slučajevi koji su nekoliko puta spomenuti u medijima većinom se odnose na grupu Hypo Consultants te bi ih eventualno oni mogli objasniti. Što se tiče Hypo Alpe Adria banke, siguran sam da će uobičajeno financiranje uz hipoteku ostati jedna od temeljnih aktivnosti baš kao što isti instrument osiguranja već otprilike stotinu godina postoji u Hypo banci u Austriji.

NACIONAL: Koliko je s bankarskog aspekta opravdano golemo ulaganje u turizam, kakvom je sklona Hypo Alpe Adria banka? Naime, proziva vas se zbog rizika izloženosti zbog takvih kreditnih aktivnosti, posebice u turističkom sektoru.

- Mogu samo ponoviti da smo zadovoljni većinom naših turističkih projekata, a posebice činjenicom da smo prije otprilike desetak godina bili jedina banka koja je turističkim poduzećima osiguravala dugoročna sredstva. Od samog smo početka vjerovali u budućnost Hrvatske, a ta budućnost u velikoj mjeri ovisi i o razvoju turizma. Ne znam odakle dolaze glasine da Hypo banka u Hrvatskoj ima bilo kakvih problema s turističkim poduzećima. Naše rezerve i otpisi koji se odnose na taj segment daleko su ispod svakog prosjeka bankovnog poslovanja u Hrvatskoj, pa čak i u Austriji. Ako netko nekoga želi odvratiti od poslovanja u sektoru turizma, to je kao da govori kako u Hrvatskoj uopće ne treba poslovati. Mi smo u tom poslovnom segmentu iskusili više prilika nego rizika, a očekujemo da će tako biti i ubuduće.

NACIONAL: Kako doživljavate činjenicu da Hypo Alpe Adria banku smatraju gospodarom zadarskog područja, gdje ste dosad uložili gotovo pola milijarde eura?

- Da nas se zaista smatra toliko dominantnima u zadarskom području, rekao bih kako bismo se, kao poduzeće, time trebali ponositi, budući da je to jedno od najljepših i najperspektivnijih područja u cijeloj Hrvatskoj. Međutim, činjenica je da to nije sasvim tako. Samo smo iskoristili mnoge poslovne prilike u Zadru jer prije nekoliko godina nijedna druga banka ondje nije bila tako aktivna. Naglašavam da Hypo Alpe Adria banka nije vlasnik nego da samo financira brojne kvalitetne projekte na tom području.

NACIONAL: Posljednji slučaj u kojem se Hypo banka spominje u negativnom kontekstu je smjena novinara i urednika Glasa Istre, koji su vas prozivali zbog netransparentnog kupovanja zemljišta u Istri.

- U ime Hypo Alpe Adria banke mogu samo ponoviti da nismo kupili nikakvu zemlju u Istri i u načelu nije na nama da komentiramo promjene u dotičnoj medijskoj kući.

NACIONAL: Hoćete li u slučaju smjene nastaviti raditi u okviru Hypo grupe i želite li poslovno ostati vezani za Hrvatsku?

- Imam veliku sreću da točno znam gdje želim raditi i živjeti u nadolazećim godinama. Tržište u Hrvatskoj još je uvijek vrlo zanimljivo, a grad Zagreb mi je, uz moje malo rodno selo Mallnitz, najomiljenije mjesto za rad, život i zabavu uz dobre prijatelje. Zimi redovito posjećujem alpska skijališta, a ljeti sam vrlo brzo na prekrasnoj hrvatskoj obali. Pa recite mi onda, postoji li uopće neko bolje mjesto za život?

email to: Mislav Šimatovic

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika