07.11.2006. / 07:30

Autor: Marin Medić

EKOLOGIJA

Polje smeća veličine Teksasa

Unutar polja otpada veličine Teksasa, Greenpeace je pronašao veliki broj leševa morskih životinja, želuca ispunjenim fragmentima plastika - a to je tek manji dio problema.

Stare četkice za zube, igračke za plažu i iskorišteni kondomi su svi dio ogromne nakupine plastičnog otpada u sredini Pacifičkog oceana, koji prijeti morskom životu, izvijestio je Greenpeace.

Pošto se plastika ne razlaže, morske struje sav otpad donose na isto mjesto, tisuće kilometara od mjesta gdje je bačen, do područja između otočja Hawaii i zapadne obale SAD-a. Ta je ogromna kružeća nakupina sada dostigla veličinu Teksasa, te će uskoro dostići Hawaiie, ugrozivši time taj park prirode.

Greenpeace u svojem izvješću, "Plastični otpad u svjetskim oceanima“ navodi da bar 267 životinjskih vrsta direktno pati od pomorskog otpada, bilo gutanjem ili zaplitanjem u njega. Otprilike 80% otpada dolazi sa kopna, a 20% iz oceana, nastavlja izvještaj, dok su glavni izvori: turizam, kanalizacija, ribarenje, te otpad s velikih brodova. Izvješće je objavljeno potaknuto nedavnim pisanjem o kolapsu svjetskih izvora ribe do 2048 godine.

"Pronašli smo puno toga tamo, kako pluta na moru, a to ne daje dobru sliku zdravlja oceana – jer nešto od toga je iz iznimno udaljenih mjesta, te na sebi već ima nastanjene invazivne vrste poput nekih školjki. Takve vrste sada imaju način za širiti se, te bi mogle napraviti ogromnu štetu oceanima u koje dođu.“

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika