07.11.2006. / 11:10

 

NAJAVA

Band Franka Zappe u Aquariusu

Tvrtka "Nova glazbala", koja se inače bavi produkcijom i ozvučavanjem koncerata i događanja, 9. studenog u klubu Aquarius organizira gostovanje skupine "The Grande Mothers Re: Invented", grupe s kojom se proslavio Frank Zappa, jedan od najznačajnijih autora i izvođača u povijesti rock glazbe. "Za Grande Motherse odlučili smo se zbog toga što bend svira Zappinu muziku iz perioda od 1965. do 1975. godine sa duhom, humorom i preciznošću koju ta muzika zahtijeva. S njima će nastupiti i Miroslav Tadić, glazbenik kojega je časopis "Guitar player" proglasio jednim od 30 najradikalnijih i najindividualnijih gitarista na svijetu. U proteklim godinama Tadić je koncentriran na razvoj i pristup improvizaciji koju kombinira sa glazbenim materijalima uvezenim iz mnogih izvora, uključujući barok, europsku klasičnu i sjevernoindijsku klasičnu glazbu, istočnoeuropske tradicionalne folklorne tonove, blues, džez i rock. Poznat je po svojim pionirskim radovima u stapanju elemenata klasike i flamenka na električnoj gitari. Trenutno svira kao stalni član postave Grande Mothersa", objasnio je Davor Masle, jedan od organizatora koncerta.


Fransis Vincent Zappa (1940. -1993.) bio je jedna od najmarkantnijih umjetničkih ličnosti druge polovice dvadesetog stoljeća koji je tijekom svoje 33 - godišnje karijere izdao šezdesetak albuma. Tijekom cjelokupne karijere Zappa je podjednako šokirao prizemnim, nerijetko gotovo srednjoškolskim humorom, ali i dubinskim poznavanjem glazbenih inovacija ključnih skladatelja suvremene klasične i eksperimentalne glazbe poput Igora Stravinskog, Edvarda Varesea i Johna Cagea. Godine 1995. Zappa je posthumno primljen u Hall of Fame u Clevelandu, a 22. srpnja 1994. asteroid 3834 dobio je ime Zappafrank na spomen i čast jednoga od najvećih glazbenika dvadesetoga stoljeća.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika