07.11.2006. / 18:44

Autor: Martina Zeković

IZMJENA PREKRŠAJNOG ZAKONA

Veće ovlasti policije

Policija, državni inspektorat i sva druga inspekcijska tijela, imat će obavezu izdati obavezni prekršajni nalog kod prekršaja s propisanim manjim kaznama

Ministarstvo pravosuđa priprema prijedlog izmjena Prekršajnog zakona u kojem su predviđene veće ovlasti za policiju koja će imati obavezu izdati obavezni prekršajni nalog kod prekršaja s propisanim manjim kaznama. Time bi se ubrzali prekršajni postupci i rasteretio Visoki prekršajni sud koji je u velikim zaostacima. Policija, državni inspektorat i sva druga inspekcijska tijela, imat će obavezu izdati obavezni prekršajni nalog kod prekršaja s propisanim manjim kaznama, piše Jutarnji list.

Obavezni prekršajni nalozi znače da bi, primjerice, za prometni prekršaj s propisanom kaznom do 1000 kuna policija morala izdati nalog. Nakon izdavanja takvog naloga građanima ostaje mogućnost podnošenja prigovora Prekršajnom sudu, a njegova bi odluka bila konačna i na nju se neće moći žaliti. Obavezni prekršajni nalozi izdavali bi se samo za prekršaje kod kojih je propisana novčana kazna. Za fizičku osobu do 1000 kuna, za obrtnika do 5000 kuna, za pravnu osobu do 10.000 kuna, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi do 5000 kuna.
Žurni prekršajni postupci vodili bi se za prekršaje kod kojih je kao jedina propisana novčana kazna do 10.000 kuna za fizičku osobu, a do 30.000 kuna za pravnu osobu. Oni bi se vodili i protiv maloljetnog počinitelja prekršaja, protiv uhićenika, okrivljenika kojemu je određeno zadržavanje, okrivljenika koji nema stalno prebivalište ili boravak u Hrvatskoj, te po prigovoru protiv obvezatnog prekršajnog naloga. Policiji i drugim inspekcijskim tijelima te tijelima uprave koja vode prekršajni postupak za samostalnu primjenu mjera opreza dat će se veće ovlasti.

Neke od mjera opreza su zabrana napuštanja boravišta bez dozvole suda, zabrana posjećivanja određenog mjesta, zabrana približavanja određenoj osobi i zabrana uspostavljanja ili održavanja veze s određenom osobom, privremeno oduzimanje putovnice te privremeno oduzimanje vozačke dozvole.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika