08.11.2006. / 09:03

Autor: Martina Zeković

SAD

Pobjeda demokrata

Prvi put nakon 12 godina demokrati osvajaju većinu u Kongresu, kojim su prije tzv. "republikanske revolucije" 1994. godine dominirali četiri desetljeća

Demokratska stranka dobila je kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa preuzimajući 16 novih mjesta koje su do sada držali republikanci. Prvi put nakon 12 godina demokrati osvajaju većinu u Kongresu, kojim su prije tzv. "republikanske revolucije" 1994. godine dominirali četiri desetljeća. Rezultati prebrojavanja glasova i procjene konačnih rezultata američkih televizijskih mreža te agencije Associated Press daju demokratima 233 zastupnička mjesta, a republikancima 202 mjesta u Predstavničkom domu. Smatra se da su zadobili četiri od ukupno šest ciljanih mjesta u Senatu, ali to još ovisi o rezultatima izbora u Virginii i Montani. Demokrati bi mogli osigurati kontrolu u Senatu ako pobijede u Virginiji gdje republikanski senator George Allen zaostaje za njegovim demokratskim suparnikom Jim Webbom za samo 6,000 glasova od ukupno 2,3 milijuna izbrojenih. Prema zakonu Virginije, gubitnik može tražiti ponovno prebrojavanje nakon što su glasovi potvrđeni, ako je razlika u glasovima manja od 1 posto ukupnog broja glasova. Dogodi li se to, rezultat neće biti poznat još tjednima.

Glasači u mnogim američkim državama trpili su dugačke redove, složena pravila, nezgrapne mašine i zbunjeno biračko povjerenstvo. Unatoč tome, mnogi su stručnjaci ovo prvo, široko korišteno elektronsko glasovanje nazvali- napretkom. Osam je država zbog problema moralo produžiti vrijeme zatvaranja birališta. U Denveru je 55 centraliziranih glasačkih centara koji su zamijenili 400 izbornih okruga, uzrokovalo prometni zastoj, pogoršan sporim djelovanjem zemljine digitalne baze podataka.
Problemi koji su se pojavili širom SAD-a bili su:
1. Neke mašine nisu se upalile, a druge su glasove bilježile neispravno.
2. Glasači su odbijani ako nisu imali osobnu kartu uz sebe, iako su sudovi oborili stroge zakone koji su zahtjevali osobne karte s fotografijom.
3. Biračka mjesta ostala su bez glasačkih listića.

Pobjeda demokratima daje kontrolu nad zakonodavnim vijećima Doma koji bi mogli istraživati najkontroverzniije odluke Busheve administracije vezane za vanjsku, vojnu i energetsku politiku. U prvih sto sati svoje prevlasti u Domu, demokrati bi trebali izglasati velik dio svoje agende uključujući nova etnička pravila, povećanje minimalne plaće, smanjenje subvencija naftnoj industriji i poboljšanje granične i lučke sigurnosti. Republikance su optužili za širenje korupcije, obzirom da su četiri člana Predstavničkog doma dala ostavke ove godine, zbog sumnjivih etičkih načela. Demokrati su se tijekom svoje kampanje fokusirali na ljutnju glasača zbog iračkog rata, dok su republikanci naglašavali svoj stav vezan uz sigurnost.

Vođa Demokrata u Kongresu, Nancy Pelosi, postat će prva predsjednica u Kongresu. "Danas smo stvarali povijest, sada napravimo napredak. Danas su Amerikanci glasali za promjenu i glasali su za demokrate da povedu njihovu zemlju u novom smjetu i to je točno ono što mi namjeravamo učiniti", izjavila je Pelosi. Posljednje dvije godine Busheve vlasti trebale bi izgledati drugačije nego do sada, obzirom na rezultate izbora. On bi u srijedu u 18 sati po londonskom vremenu, trebao održati govor iz kojeg će se vidjeti hoće li težiti kompromisima ili protivljenju novim, snažnim suparnicima.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika