08.11.2006. / 15:45

Autor: Ana Kirin

BiH

Bundeswehr u BiH još godinu dana

Sadašnji mandat Bundeswehra u BiH istječe 21. studenog, a odluku vlade o produljenju mandata na godinu dana mora potvrditi i donji dom njemačkog parlamenta Bundestag

Njemačka vlada odobrila je produljenje mandata Bundeswehra u Bosni i Hercegovini na godinu dana, ali uz smanjenje gornje moguće granice broja vojnika s dosadašnjih 3000 na 2400, priopćeno je u srijedu u Berlinu. "Promjena mandata predstavlja prilagodbu uvjetima misije i ukazuje na poboljšanje situacije na terenu", stoji u priopćenju vlade.

Trenutno se u Bosni i Hercegovini u sklopu misije Europske unije "Althea" nalazi 850 vojnika. Njemački ministar obrane Franz-Josef Jung najavio je prije nekoliko tjedana njihovo postupno povlačenje, što je opravdao trenutačnim opterećenjem Bundeswehra misijama diljem svijeta. Ministarstvo obrane je nakon toga priopćilo da bi povlačenje moglo početi sredinom sljedeće godina, no samo uz prethodni dogovor s ostalim članicama Europske unije.

Sadašnji mandat Bundeswehra u BiH istječe 21. studenog, a odluku vlade o produljenju mandata mora potvrditi i donji dom njemačkog parlamenta Bundestag. No ta potvrda nije upitna zbog većine kojom vladine stranke, Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), raspolažu.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika