08.11.2006. / 16:42

Autor: Ante Pavić

BRUXELLES - ZAGREB

Europska komisija traži da Hrvatska ubrza reforme

"Hrvatska vlada zadovoljna je izvješćem Europske komisije", istaknuo je hrvatski premijer Ivo Sanader

Europska komisija u svojem je godišnjem izvješću o napretku pozvala Hrvatsku da nastavi ostvarivati napredak kao i dosad i da učini više u reformiranju pravosuđa, javne uprave, borbe protiv korupcije te u gospodarstvu što je označeno ključnim područjima u kojima treba uložiti dodatni napor. Izvješće o napretku Hrvatske na 56 stranica analizira stanje u Hrvatskoj u pogledu ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterija za članstvo te njezinu sposobnost preuzimanja obveza koje proizlaze iz članstva u EU-u, to jest usklađivanja s europskom pravnom stečevinom i obuhvaća razdoblje od 1. listopada 2005. godine do 30. rujna 2006. godine. Nezaposlenost se u dokumentu navodi kao "najveći ekonomski problem. "Hrvatska treba zadržati momentum prema integraciji u EU kroz strogu provedbu svojih obveza, primjerice u području državnih potpora i nekretnina. Hrvatska treba nastaviti s programom usklađivanja zakonodavstva te pojačati administrativne kapacitete",navela je Komisija u dokumentu koji je usvojila na svom redovitom tjednom sastanku. Komisija je, osim izvješća o napretku za Hrvatsku i ostale zemlje kandidate i potencijalne kandidate, objavila i strategiju proširenja zajedno s posebnim izvješćem o integracijskim sposobnostima EU-a. "Europska unija bit će oprezna u preuzimanju novih obveza u pogledu proširenja, ali će se držati preuzetih obveza", stoji u dokumentu Komisije o strategiji proširenja. Komisija ističe da ubuduće neće biti skupnih proširenja na više zemalja odjednom te da se sljedeća proširenja mogu očekivati u srednjoročnome ili dugoročnom razdoblju. Pod srednjoročnim razdobljem smatra se razdoblje od tri do pet godina, a pod dugoročnim više od pet godina.

"Zadovoljni smo dosadašnjim napretkom i izvješćem EK. Ono upozorava na ona pitanja u kojima se još može napraviti napredak, na izazove koji stoje pred nama, ali govori i o napretku Hrvatske u pojedinim područjima i poglavljima u pregovorima", rekao je u srijedu hrvatski premijer Ivo Sanader na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s voditeljem Europske komisije u Zagrebu Vincentom Degertom, koji mu je i predao izvješće. Iako je Sanader priznao da Vlada zbog kratkoće vremena nije uspjela proučiti taj dokument, "otprilike zna što je unutra". Premijer je ponovio kako se Hrvatska priprema za punopravno članstvo u EU i sve što joj predstoji, od reforme pravosuđa i javne uprave do borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, čini zbog sebe same, jer, kako je istaknuo, "želimo živjeti u uređenoj državi koja primjenjuje europske standarde". Sve zemlje u regiji, ustvrdio je Degert, ostvarile su značajan napredak na putu približavanja EU u jednogodišnjem razdoblju na koji se odnose izvješća i EK je i nadalje u potpunosti predana perspektivi pristupa EU svake od tih zemalja. Što se izvješća za Hrvatsku tiče, francuski veleposlanik rekao je kako ono daje jasne smjernice aktivnosti i zadataka koji očekuju Hrvatsku. "Zadaci čije ispunjenje od Hrvatske traže EK i europske zemlje nisu lagani. Oni su teški, ali to je normalno jer Hrvatska više nije zemlja kandidat za članstvo već zemlja koja je u pregovorima o njemu, a to je velika razlika", napomenuo je voditelj Delegacije EK u Hrvatskoj. Na kraju konferencije za novinare veleposlanik Degert najavio je posjet Hrvatskoj povjerenika EK za proširenje Ollija Rehna, koji će u Zagrebu boraviti 30. studenog i 1. prosinca.


Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika