08.11.2006. / 16:47

Autor: Ana Kirin

SLUČAJ GLAVAŠ

Saslušana dva svjedoka na koje je utjecao Glavaš

Istražni sudac je u srijedu ispitao Ištvana Mihaleka i Damira Hubera, dvojicu bivših pripadnika tzv. zaštitne ili prištabske čete koju mediji nazivaju i Branimirovom osječkom bojnom

Saslušanjem dvojice od četvorice svjedoka na koje je Branimir Glavaš utjecao, a zbog čega je i pritvoren, u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljena istraga ratnih zločina nad osječkim Srbima 1991. godine. U nazočnosti Glavaša koji je u srijedu ujutro ponovno doveden iz zatvorske bolnice, gdje se nalazi zbog dvotjednog štrajka glađu, i suosumnjičenog Krunoslava Fehira, istražni sudac je ispitao Ištvana Mihaleka i Damira Hubera, dvojicu bivših pripadnika tzv. zaštitne ili prištabske čete koju mediji nazivaju i Branimirovom osječkom bojnom.

Mihalek je u medijima ranije bio spominjan kao osoba koja je prijetila nekim svjedocima tijekom policijske istrage protiv Glavaša, a navodno je prijeteće poruke slao i obitelji Krunoslava Fehira koji je priznao zločine i Glavaša označio kao nalogodavca. Drugi svjedok Huber također dolazi iz tog kruga. Tijekom njegovog svjedočenja državno odvjetništvo tražilo je da Branimir Glavaš bude izveden iz sudnice, no svjedok je, kako se doznaje, rekao da mu Glavaševa nazočnost ne smeta. "Državno odvjetništvo nakon toga nije niti insistiralo da Glavaš ne prisustvuje saslušanju", izjavio je Glavašev odvjetnik Ante Madunić. Dodao je da će Glavaš i u četvrtak doći na saslušanje svjedoka te da je unatoč štrajka glađu i dalje dobrog zdravlja. Prema neslužbenim informacijama, niti jedan od dva svjedok nije izravno teretio Glavaša, osumnjičenog da je osobno naredio zlostavljanje i ubojstvo dvojice te mučenje troje osječkih Srba civila.

Istražni sudac Zdenko Posavec još uvijek nije odlučio o posljednjem zahtjevu tužiteljstva da se pritvor Glavašu, osim zbog utjecaja na četvoricu svjedoka, odredi i zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela. Budući da Glavašu pritvor istječe 26. studenoga, sudac nije ni prisiljen hitno rješavati taj zahtjev. Glavaševi odvjetnici međutim tvrde da bi on trebao biti pušten na slobodu čim se ispita posljednji od četvorice svjedoka na koje je Glavaš navodno utjecao, a koji bi se pred sucem trebao pojaviti 17. studenoga.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika