09.11.2006. / 09:36

Autor: Lucija Božić

VELIKA BRITANIJA

Blair pod istragom zbog korupcije

Britanska policija ispitat će visoke dužnosnike vlade jesu li znali da će četvorica poslovnjaka - koji su u tajnosti laburistima posudili novce – biti predložena za lordovske titule.

Tony Blair bit će saslušan kao potencijalni osumnjičenik i tako postati prvi britanski premijer koji će biti pod istragom nakon liberala Davida Lloyda Georga i doba Prvog svjetskog rata, prenosi Jutarnji list. Britanska policija ispitat će visoke dužnosnike vlade jesu li znali da će četvorica poslovnjaka, koji su u tajnosti laburistima posudili novce, biti predložena za lordovske titule. Ova afera, koja se po britanskim medijima vuče već gotovo godinu dana, tako je došla pred sama vrata Downing Streeta i Tonyja Blaira, na čiji se prijedlog četvorka našla na listi. Policija traži razgovore s najvjerojatnijim Blairovim nasljednikom, sadašnjim ministrom financija Gordonom Brownom, te Johnom Prescottom, Blairovim zamjenikom. Ova policijska istraga najveća je britanska istraga o mogućoj korupciji u posljednjih 70 godina, a policija je već objavila da će ministri biti ispitani kao svjedoci, a ne kao osumnjičeni. Za razliku od njih, premijer će biti saslušan kao potencijalni osumnjičenik u idućih nekoliko tjedana. Laburistička stranka posudila je ukupno 14 milijuna funti od 12 ljudi, a najveće je pitanje jesu li ti krediti bili pod znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih. Ako jesu, onda su i stranka i svi njezini kreditori prekršili zakon jer ih nisu prijavili. Četvorica biznismena već su dala izjave policiji koja mora ustanoviti je li Downing Street prikrio detalje o nominaciji za titule i ima li tu ikakve urote. Ministar Brown – koji je vodio kampanju – već se distancirao od cijele afere tvrdeći da ništa o cijeloj priči nije znao.

Vezane vijesti

Foto: Humanitarni koncert za Katarinu Brajdić koja je ostala bez noge

Foto: Humanitarni koncert za Katarinu Brajdić koja je ostala bez noge

U sportskoj dvorani prirodoslovne škole Vladimira Preloga , održan je koncert za Katarinu Brajdić koja je nastradala u teškoj prometnoj nesreći gdje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika