09.11.2006. / 10:43

Autor: Martina Zeković

LONDON

Španović čeka završno rošište

Unatoč tome što se Velika Britanija najviše zalagala da se zločini na području bivše Jugoslavije procesuiraju i kazne, a odgovorni privedu pred lice pravde, ni slučaj Travica, ni slučaj Španović neće biti brzo riješeni

Milan Španović, hrvatski Srbin koji je uhićen 13. lipnja 2006. u Velikoj Britaniji, a u Hrvatskoj je u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine na glinskome području 1991., pred londonskim sudom bit će izveden na završno ročište o izručenju Hrvatskoj. Uz kauciju od 5 tisuća funta pušten je uvjetno,te mu je oduzeta putovnica i svakodnevno se mora javiti policiji. Na izručenje čeka i Damir Travica, osuđen za ratni zločin počinjen na kninskom području u siječnju 1992. godine, ugostitelj iz Knina, za koga se ekstradicijski postupak vodi 4 godine. Travica je prošao sve sudske instance, a trenutno se nalazi u zatvoru u Brixtonu.

''Kada se završi sudska procedura, ministar može reći može li se, što tiče politike, odluka provesti i pod kojim uvjetima. Tu se otvara cijeli niz mogućnosti za pregovore s drugom državom'', izjavio je specijalist za ekstradicijske postupke Peter Carter.

Travica je osuđen u Hrvatskoj i za ubojstvo četveročlane obitelji. Zbog osobito okrutnoga ubojstva procesuirao ga je i sud takozvane Srpske Krajine i vojni sud u Beogradu. Unatoč tome što se Velika Britanija najviše zalagala da se zločini na području bivše Jugoslavije procesuiraju i kazne, a odgovorni privedu pred lice pravde, ni slučaj Travica, ni slučaj Španović neće biti brzo riješeni.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika