09.11.2006. / 12:58

Autor: Martina Zeković

SAD

Odlaskom Rumsfelda realniji pristup vanjskoj politici?

Odlazak Rumsfelda važan je trenutak u povijesti Busheve administracije i rata u Iraku. Njegova ostavka je znak i priznanje da politika prema Iraku, do sada, nije funkcionirala

Nagla ostavka američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda izazvala je različite reakcije medija. Mnogi od njih već su mjesecima napadali bivšeg šefa Pentagona. New York Times njegovu je ostavku obrazložio time što "jednostavno nije uspio u svom zadatku. Što god da su ovi izvori postigli, a tek treba vidjeti je li završeno nepovjerenje i gnjev koji su obilježili trenutnu američku politiku, glasači su se jasno izrazili da žele promjenu politike prema Iraku. Demokratski i republikanski vođe složili su se da to treba početi zamjenom Rumsfelda". Fox News je naglasio Rumsfeldov "buran odnos sa medijima, demokratima i nekim vojnim dužnosnicima u Washingtonu. Činio se obuzdanijim nego inače, ali svoju je razdražljivu narav pokazao parafraziranjem Churchilla: 'Imao sam velike koristi od kritike i nikad nisam patio od njezina nedostatka'".
Odlazak Rumsfelda važan je trenutak u povijesti Busheve administracije i rata u Iraku. Njegova ostavka je znak i priznanje da politika prema Iraku, do sada, nije funkcionirala. Bez obzira na rezultate izbora, Rumsfeld je morao otići jer je veliko samopouzdanje kojim je ostavio svoj trag u Pentagonu, dovelo i do prevelikog samopouzdanja, a time i do njegovog pada.
Obzirom da je Bush prije rezultata izbora odlučio da Pentagon treba "novu perspektivu", bio je svjestan da stvari idu dosta loše, te je odlučio smijeniti jednoga od arhitekata rata u Iraku, a sa Rumsfeldom je unaprijed razgovarao o mogućnosti njegovog odlaska. Bush je zamolio Boba Gatesa, bivšeg direktora CIA, da zamijeni Rumsfelda.
Bob Gates jedan je od članova Skupine za proučavanje Iraka koja je zadužena za smišljanje nove strategije u Iraku. On je također bio član administracije starijeg Busha, što bi moglo biti znak povratka realnijem pristupu američkoj vanjskoj politici, za razliku od neokonzervativnog pristupa Rumsfelda. Gates je široko poštivan i među demokratima i među republikancima u Kongresu, te bi ovo nominiranje moglo vrlo brzo biti ratificirano u Senatu. CIA-i se priključio 1966. nakon William i Mary Collegea, te magisterija i doktorata na temu međunarodnih odnosa u Georgetownu. Služio je šest američkih predsjednika, te je bio jedini karijerni dužnosnik u CIA koji se uzdigao od najniže pozicije do mjesta direktora.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika