09.11.2006. / 17:59

Autor: Ana Kirin

ZAGREB

Drnovšek i Mesić o Ljubljanskoj banci

"Stara Ljubljanska banka još ima imovine u Hrvatskoj koja je zasad blokirana. Ministri financija i guverneri Narodnih banaka trebali bi vidjeti koji problemi blokiraju da se štediše namire iz te imovine", izjavio je Drnovšek nakon susreta s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek izjavio je u četvrtak u Zagrebu da bi hrvatske štediše Ljubljanske banke, koliko se može, trebalo namiriti iz njezine imovine u Hrvatskoj čim se ona deblokira, a da se za ostatak duga pronađe neko drugo rješenje. "Stara Ljubljanska banka još ima imovine u Hrvatskoj koja je zasad blokirana. Ministri financija i guverneri Narodnih banaka trebali bi vidjeti koji problemi blokiraju da se štediše namire iz te imovine", izjavio je Drnovšek nakon susreta s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem. "Potom bi trebalo dogovoriti ono što ostane", dodao je Drnovšek aludirajući kako imovina stare Ljubljanske banke nije dovoljna da se namiri ukupan dug koji, prema odvjetnicima hrvatskih štediša, sa zateznim kamatama i parničnim troškovima iznosi više od milijarde eura. Stav kako to pitanje treba rješiti u Hrvatskoj Drnovšek, među ostalim, temelji i na nedavnoj presudi Suda za ljudska prava u Strasbourgu. Taj je sud odbacio tužbe dvoje hrvatskih štediša za isplatom štednje, budući da su se namirili prodajom nekretnina Ljubljanske banke u Osijeku,a nasljednike trećeg štediše je uputio da svoje potraživanje realizira preko hrvatskih sudova, na način kako su to učinila druga dva tužitelja.

Hrvatski predsjednik također smatra da bi obje strane trebale inicirati rješenje tog problema koji od 1991. godine opterećuje odnose Hrvatske i Slovenije. "Građani ne smiju biti uskraćeni za svoju štednju zato što je došlo do raspada Jugoslavije", izjavio je Mesić.

Dvojica predsjednika razgovarala su i o neriješenim graničnim pitanjima te ponovno najavili da će predložiti svoju inicijativu, ako se vlade dviju država ne dogovore. Drnovšek se nada da će slovenska i hrvatska vlada u budućnosti imati "više inicijative i biti ozbiljnije" u rješavanju graničnih problema, na način da one odgovaraju minimalnim interesima obiju država.

Vezane vijesti

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

Problem Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj mogao je biti riješen još 1992. godine, tvrdi Božo Dimnik, slovenski poduzetnik i lobist, te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika