10.11.2006. / 09:10

Autor: Ana Kirin

RATNI ZLOČIN

Španovićev status u Velikoj Britaniji nejasan

Okružni sudac londonskog suda od britanskog ministarstva unutarnjih poslova zatražio je da osigura informacije o "sadašnjem statusu" Španovića i iduće ročište zakazao za 7. prosinca

U četvrtak je u Londonu održano ročište u sudskom procesu hrvatskom Srbinu Milanu Španoviću, na kojem je okružni sudac londonskog suda od britanskog ministarstva unutarnjih poslova zatražio da osigura informacije o "sadašnjem statusu" Španovića i iduće ročište zakazao za 7. prosinca. Hrvatska je naime u odsutnosti Španovića osudila za ratne zločine te traži njegovo izručenje.

Odvjetnica koja zastupa vladu Republike Hrvatske na ročištu o izručenju Španovića Hrvatskoj, Adina Ezekial, kazala je da je Španovićev status u Velikoj Britaniji nejasan s obzirom da mu je odbijeno više zahtjeva za azil. Međutim, britansko ministarstvo unutarnjih poslova dopustilo mu je da ostane u Velikoj Britaniji na neodređeno vrijeme nakon što je povukao priziv na odbijanje azila u Britaniji. "Meni je rečeno da je priziv povučen na temelju toga što mu je ponuđeno dopuštenje da ostane. On trenutno ima dopuštenje da na neodređeno vrijeme ostane u Velikoj Britaniji", rekla je Adina Ezekial. Dodala je kako razlozi zašto mu je na takav način dopušteno ostati i dalje nisu jasni.

Milan Španović, star 43 godine, 15 godina je živio u južnom Londonu dok se zbog uhićenja za krađu 13. lipnja ove godine nije otkrilo da je u Hrvatskoj osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine počinjene u kolovozu 1991. godine na području Gline u selima Maji i Svračici. Optužnica ga, među ostalim, tereti za mučenje i pucanje po civilima te za pljačku i palež civilnih i vjerskih objekata. Španović vjeruje da ga se, bez obzira na odbijanje zahtjeva za azil, može svrstati u kategoriju izbjeglica. Tijekom 25-minutnog saslušanja Španović nije govorio a proces je pratio uz pomoć prevoditelja.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika