10.11.2006. / 11:20

Autor: Ana Kirin

ŠVERC ORUŽJA

Tomulić optužio Petrača i Mesića za pokušaj ubojstva

Marin Tomulić je u više navrata optuživao Hrvoja Petrača za šverc oružja i reket tijekom nabave devedesetih godina što je, kako tvrdi, kulminiralo s nekoliko pokušaja njegova ubojstva

Francuski odvjetnik Ivan Jurašinović podnio je u ime Marina Tomulića istražnom sudu u Nanterreu kaznenu prijavu protiv "Marka Nikolića i ostalih" zbog pokušaja ubojstva njegova klijenta. U kaznenoj prijavi spominje se i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kao svojevrsni politički patron navodnog naručitelja ubojstva Hrvoja Petrača. Odvjetnik Jurašinović, koji u francuskom gradu Angersu ima odvjetnički ured, u četvrtak je u telefonskom razgovoru za Glas Istre potvrdio da je prijava doista podnesena, ali nije želio ulaziti u detalje, objašnjavajući da to sukladno francuskim zakonima i ne smije. Rekao je da bi nakon podnošenja prijave istraga po automatizmu trebala odmah biti otvorena. Jurašinović stoga vjeruje, s obzirom na to da je prijava podnesena 15. rujna ove godine, da je francuski sud već imao kontakte s hrvatskim pravosudnim sustavom, jer su prijavljene osobe hrvatski građani.

Ovaj je slučaj povezan sa spornim računima za nabavu oružja tijekom Domovinskoga rata, o kojima se u posljednje vrijeme puno pisalo u hrvatskim medijima. Tomulić je ranije u više navrata optuživao Hrvoja Petrača za šverc oružja i reket tijekom nabave devedesetih godina što je, kako tvrdi, kulminiralo s nekoliko pokušaja njegova ubojstva. Prema Tomulićevim optužbama, to se posljednji put dogodilo 2002. godine, kada ga je pokušao ubiti Marko Nikolić, čovjek koji je u bijegu osuđen za organiziranje ubojstva Vjeke Sliška.

Prema pisanju Glasa Istre, Tomulić je u svojim medijskim istupima, ali i prijavi, ustvrdio da je ubojstvo naručio Petrač, a u čitavu je priču upleo i predsjednika Mesića smatrajući da je on politička zaštita pritvorenom zagorskom tajkunu.

Marin Tomulić, koji je prema vlastitim tvrdnjama jedan od ključnih ljudi u naoružavanju Hrvatske, nije ono za što se predstavlja i zapravo je u bijegu od hrvatskog pravosuđa. Općinski sud u Crikvenici osudio ga je 20. rujna 2002. na bezuvjetnu jednogodišnju zatvorsku kaznu, a on je nakon presude ostao nedostupan hrvatskom pravosuđu i nikad nije odslužio kaznu jer je u bijegu u Francuskoj.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika