10.11.2006. / 17:41

Autor: Stjepan Marković

CEFTA

Parafiran ugovor bez Srbije i BiH

Ugovor o slobodnoj trgovini je parafiralo osam zemalja među kojima i Hrvatska, a nisu ga parafirale Srbija i BiH.

U Bruxellesu je parafiran Ugovor o izmjeni, dopuni i pristupanju Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA). Ugovor je u četvrtak potpisalo osam od deset zemalja koje su sudjelovale u pregovorima. Nisu ga parafirale Srbija i BiH.
Ugovor koji će biti potpisan 19. prosinca u Bukurešutu parafirale su Hrvatska, Bugarska, Albanija, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunjska i UNMIK/Kosovo. Prema tekstu zajedničkog zapisnika, "Bosna i Hercegovina i Srbija naglasile su svoju privrženost izmijenjenoj CEFTA-i i svoj interes da pronađu svima prihvatljivo rješenje do 12. prosinca, kako bi ga mogle potpisati". Bosna i Hercegovina htjela je postići povoljnije rješenje nego što ga ima u bilateralnim ugovorima sa Hrvatskom i Srbijom za nekoliko poljoprivrednih proizvoda, tražeći veću zaštitu za domaću proizvodnju. Srbija je tražila povoljniji položaj za svoju duhansku industriju, nego što ga ima u bilateralnim ugovorima s ostalim stranama u pregovorima. Osnovno polazište u ovim pregovorima bilo je da se ne ide ispod rješenja koja su već bila dogovorena bilateralnim ugovorima između svih strana.

Koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erchard Busek izjavio je da stvaranje CEFTA-e nije zamjena za EU ili obnavljanje Jugoslavije već napredak ka širenju jedinstvenog Europskog tržišta. Bugarska i Rumunjska će nakon 1. siječnja kada postaju članice Europske unije prestati biti članice CEFTA-e.

Vezane vijesti

Ulazak u EU donosi probleme sa zemljama CEFTA-e?

Ulazak u EU donosi probleme sa zemljama CEFTA-e?

Voditelj izaslanstva Europske unije Paul Vandoren i potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić na današnjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika