11.11.2006. / 09:35

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Petrač: Nisam financirao Gotovinu

Govoreći o motivima svog jednoipogodišnjeg bijega iz Hrvatske kazao je kako je tada bio uvjeren da je protiv njega pokrenut politički montiran proces povezan isključivo s Gotovinom

Hrvoje Petrač odbacio je optužbe da je financirao bijeg generala Ante Gotovine, zbog čega mu je, zajedno s još četvoricom Hrvata, zabranjen ulazak u zemlje Europske unije. "Nisam financirao bijeg generala Gotovine, iako sam ga poznavao. Posljednji put vido sam ga 1998. ili 1999. na lovačkoj večeri generala Zagorca", kazao je Petrač u petak pred vijećem zagrebačkog Županijskog suda, iznoseći svoju obranu na ponovljenom suđenju za otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca.

Govoreći o motivima svog jednoipogodišnjeg bijega iz Hrvatske kazao je kako je tada bio uvjeren da je protiv njega pokrenut politički montiran proces, povezan isključivo s Gotovinom, te da je uhićenje njegovog sina Novice bio jedan od načina da se vlasti domognu njega. "Sve je upućivalo na to, od policijske potrage samo dan nakon odlaska na službeni put do premetačina, medijske hajke i pokretanja istrage nakon što ju je odbio istražni sudac", kazao je Petrač. Sumnju u politički progon potkrijepila mu je i zabrana ulaska u zemlje EU te pokretanje akcijskog plana hrvatske Vlade za Gotovinino uhićenje u kojem je, kako je rekao, bez ikakvih dokaza označen kao glavni mafijaš. Osim toga, nakon uhićenja u Grčkoj svi su ga, kaže, ispitivali jedino o Gotovini, a nitko nije niti spomenuo otmicu, zbog čega je za njim i raspisana tjeralica. Osim grčkih tajnih službi, u zatvoru su ga posjetili i haški istražitelji, a u ime hrvatskog tužiteljstva u Grčkoj ga je saslušao i istražni sudac. Sve to ga je potaknulo da u Grčkoj zatraži azil. Dodao je da je mišljenje o "političkom procesu" počeo mijenjati tek u zatvoru kada je od odvjetnika doznao da je njegov sin Novica ipak umiješan u otmicu, što je Novica i sam nedavno potvrdio u ponovljenom suđenju.

Petrač se tijekom saslušanja ispričao premijeru Ivi Sanaderu kojega je nakon uhićenja u Grčkoj, krajem kolovoza prošle godine, nazvao "Smranaderom" i poželio mu "mnogo sreće u političkom samoubojstvu". Rekao je kako se želi ispričati premijeru, bez obzira je li bila riječ o lapsusu ili krivom shvaćanju. No, isprika se, dodao je, ne odnosi na tvrdnje o političkom samoubojstvu.

Nakon Petračeva saslušanja predstavnik tužiteljstva predložio je ponovno saslušanje njegovog sina te Zagorčeva prijatelja i poslovnog partnera Marija Pleića. Sud je usvojio prijedlog obrane prvooptuženog Ivana Matekovića da se saslušaju dvojica svjedoka, a odbijen je zahtjev da se Libero Mateković pusti iz pritvora. Suđenje se nastavlja 27. studenoga.

Vezane vijesti

Petrač se vraća u zatvor?

Petrač se vraća u zatvor?

Sudac izvršenja kazni zagrebačkoga Županijskog suda u četvrtak će odlučiti hoće li Hrvoje Petrač zbog kršenja uvjetnog otpusta, odnosno neodobrenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika