14.11.2006. / 09:59

Autor: Marin Medić

GRUPA ZA IRAK

Suradnja s Iranom i Sirijom

Američka i Britanska vlada su se izjasnile da ne namjeravaju ublažiti svoja stajališta o Iranu i Siriji, iako su ih pozvale da se pridruže naporima za stabilizaciju Iraka. Predsjednik Bush je rekao da Iran mora zaustaviti sve nuklearne aktivnosti, a da se Sirija mora povući iz Libanona prije nego započnu razgovore o partnerstvu u Iraku..

Britanski premijer Tony Blair je savjetovao Teheranu da "prestane podržavati terorizam u regiji“ ili će biti suočen s izolacijom. Blair bi ovaj tjedan trebao i sudjelovati u radu grupe za Irak u Washingtonu preko video veze. Ta grupa, koju vodi bivši državni sekretar James Baker, je skupina stručnjaka za vanjsku politiku i starijih državnika, angažiranih od američke vlade za procjenu strategije u Iraku.

Predsjednik Bush se susreo s članovima grupe, koji bi svoje završno izvješće trebali dostaviti za nekoliko tjedana. Jedna od opcija koju će vjerojatno predložiti je postupno povlačenje iz Iraka, uz suradnju Irana i Sirije.

U govoru o vanjskoj politici u Londonu, Tony Blair je za nasilje u Iraku okrivio isključivo vanjske utjecaje.

"Stoga je važno imati strategiju za cijelo bliskoistočno područje, koja bi mogla uključiti suradnju s Iranom i Sirijom, no samo ako te dvije zemlje promjene svoj stav prema aktualnim problemima,“ rekao je.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika