08.05.2003. / 00:00

Autor: Marina Biluš

KINA

ZBOG PRIKRIVANJA SARS-A KAŽNJENO 120 KINESKIH DUŽNOSNIKA


Kina je odredila kaznu za više od 120 dužnosnika koji su sudjelovali u zataškavanju informacija o širenju atipićne upale pluća SARS. Dužnosnici 15 kineskih provincija i najvećih gradova otpušteni su ili suspendirani zbog napuštanja radnih mjesta, odgađanja izvještaja o širenju bolesti i prikrivanja stvarnog broja oboljelih. Najistaknutiji dužnosnici – ministar zdravstva Zhang Wenkang i visoki dužnosnik Xuenong otpušteni su prošlog mjeseca zbog prikrivanja podataka o širenju epidemije SARS-a. Ovo je prvi put da je istovremeno otpušten toliki broj kineskih dužnosnika. SARS je u Kini do sada ubio 219 ljudi, a zaraženo je njih 4560.

Prva žrtva prijavljena je i u Šangaju, glavnom trgovačkom gradu Kine. Svjetska zdravstvena organizacija javlja kako još uvijek nema nikakvih naznaka da je najmnogoljudnija zemlja svijeta uspjela zaustaviti širenje atipične upale pluća. WHO je svoju preporuka na neodlazak stavio još na mongolski grad Tianjin i na Taipei, glavni grad Tajvana. UN-ova zdravstvena organizacija upozorila je ljude da ne putuju u Peking, Hong Kong i Guangdong i Shanxi pokrajine.
Međunarodni tim znanstvenika objavio je kako je smrtnost od SARS-a puno veća nego što se to do sada mislilo. Tako je za osobe starije od 60 godina postotak smrtnosti oko 55 posto. Za mlađe od 60 postotak smrtnost je oko 13 posto. No, znanstvenici nisu utvrdili da je virus mutirao u smrtonosniji oblik.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika