14.11.2006. / 16:46

Autor: Martina Zeković

HANFA

PBZ neovlašteno obavljala transakcije dionice Plive

Banka nije postupala u skladu sa Zakonom o tržištu vrijednosnih papira te je "omogućila i naložila osobama koje nemaju dozvolu Agencije za obavljanje poslova s vrijednosnim papirima da neovlašteno pružaju brokerske usluge"

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) utvrdila je, tijekom nadzora nad Privrednom bankom Zagreb, nepravilnosti i nezakonitosti prilikom transakcija dionicama Plive 28. i 29. lipnja ove godine. Banka nije postupala u skladu sa Zakonom o tržištu vrijednosnih papira te je "omogućila i naložila osobama koje nemaju dozvolu Agencije za obavljanje poslova s vrijednosnim papirima da neovlašteno pružaju brokerske usluge". Ukoliko u narednih godinu dana PBZ ponovno prekrši neku od zakonskih odredbi, oduzet će joj se dozvola za obavljanje svih poslova s vrijednosnim papirima.

Naime, 28. i 29. lipnja utvrđena je značajna kupnja i prodaja dionica Plive, 28. lipnja- kupnja i prodaja dionica Plive ukupne vrijednosti 32.816.513,85 kuna, a 29. lipnja 2006. od 1.723.846.462,98 kuna. Jedina osoba koja je bila ovlaštena obavljati transakcije bila je direktorica Direkcije brokerskih poslova Andreja Barišić koja se u to vrijeme nalazila na godišnjem odmoru, pa te transakcije nije obavila ona, niti zna tko je to učinio. Prema izjavama direktora Sektora investicijskog bankarstva Hrvoja Bujanovića, brokera Dalibora Rakuša, pripravnika-analitičara Jelene Ivančić, Davora Klasnića i Darija Klarića, te predsjednika Uprave PBZ-a Bože Prke, Bujanović je 29. lipnja Rakušu telefonski davao upute na sve okolnosti kupnje i prodaje dionica Plive, koje je Rakuš "prosljeđivao neovlaštenim osobama, odnosno pripravnicima Direkcije brokerskih poslova koji su upisali naloge u knjigu naloga i izvršili transakcije dionicama Plive na Zagrebačkoj burzi". U rješenju se dodaje da je Rakuš Bujanoviću "napomenuo da sukladno Zakonu o tržištu vrijednosnih papira, nalog za kupnju i prodaju vrijednosnih papira može zaprimiti i izvršiti samo ovlašteni broker, te da on ne može i ne smije ići u Direkciju brokerskih poslova u svojstvu ovlaštenog brokera niti to želi". Izjavio je i da operativno nije proveo transakciju kupnje i prodaje dionica Plive 29. lipnja, niti je to od njega traženo, već da su transakciju operativno na računalima proveli pripravnici Direkcije, koji su to i potvrdili.

"Iz svega navedenog proizlazi da pravna osoba te odgovorne osobe nisu pri provođenju višemilijunskih transakcija upotrijebili dužnu pažnju da transakcije obavljaju isključivo ovlašteni brokeri, dapače, odgovorne osobe pokazale su izričitu namjeru, da neovlaštene osobe izvrše transakcije (davajući naredbe niže pozicioniranim službenicima odnosno pripravnicima)" navodi se u rješenju Hanfe.

Vezane vijesti

Bankari nemaju problema

Bankari nemaju problema

Čelnicima i menadžerima Zabe, PBZ-a, RBA i Erste banke u protekle je dvije krizne godine isplaćeno plaća i bonusa u visini od 53 tisuće prosječnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika